Tujina

Turški parlamentarci proti namestitvi

Ankara/Šarm el Šejk, 01. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Glasovanje v turškem parlamentu o namestitvi ameriških vojakov na turškem ozemlju, ki naj bi sodelovali v morebitni vojaški operaciji v Iraku, je po navedbah predsednika turškega parlamenta Buelenta Arinca spodletelo. Poslanci naj bi o spornem predlogu ponovno glasovali prihodnji teden.

Za veljavno odločitev parlamenta bi morala predlog potrditi absolutna večina oziroma 276 poslancev, zanj pa je glasovalo le 264 poslancev, medtem ko jih je bilo 251 proti.

ZDA so se na zaplet že odzvale in sporočile, da bodo spoštovale odločitev parlamenta v Ankari. Po zagotovilih tiskovnega predstavnika ameriškega veleposlaništva v Turčiji Josepha Penningtona turško-ameriški odnosi nikakor niso ogroženi.

Turški poslanci bi sicer morali o namestitvi ameriških vojakov odločati že v četrtek, vendar so odločanje o tem preložili. Turška vlada je parlament pozvala naj za obdobje šestih mesecev odobri namestitev 62.000 ameriških vojakov, 255 letal in 65 helikopterjev.

Truško ljudstvo nasprotuje napadu na Irak (Foto: Reuters)
Truško ljudstvo nasprotuje napadu na Irak (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Med parlamentarnim zasedanjem se je na ulicah Ankare zbralo več kot 50.000 ljudi, ki so protestirali proti vojni v Iraku. Proteste je spremljalo več kot 4000 policistov, ki so za ves promet zaprli cesto do parlamenta. Protestniki so nosili transparente z različnimi napisi, med njimi "Nočemo biti lutke v rokah Američanov", "Ljudstvo bo ustavilo vojno!", "Dol z ameriškim imperializmom", "Ne vojne za nafto" ter "Da vojna pomeni izdajo države". Tudi številni poslanci so napadu na Irak nenaklonjeni.

O protivojnih protestih danes poročajo tudi iz Libanona, Strasbourga in Čila
O protivojnih protestih danes poročajo tudi iz Libanona, Strasbourga in Čila FOTO: Reuters

Iraško vodstvo naj zapusti Irak

Združeni arabski emirati (ZAE) so na vrhu Arabske lige v egiptovskem Šarm el Šejku iraškega predsednika Sadama Huseina in njegove sodelavce pozvali, naj zapustijo državo in odidejo v izgnanstvo. Načrt ZAE iraškega predsednika Sadama Huseina in njegove vladne sodelavce poziva k opustitvi oblasti v Bagdadu, v zameno za to pa bi lahko ohranili vse ugodnosti, med drugim tudi zagotovilo, da ne bodo kaznovani. Načrt še predvideva, da bi nadzor nad Irakom začasno prevzeli Združeni narodi in Arabska liga.

Bi odhod iraške vladajoče garniture preprečil ameriško-britanski napad? (Foto: Reuters)
Bi odhod iraške vladajoče garniture preprečil ameriško-britanski napad? (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Grški zunanji minister George Papandreu je v imenu EU pozval arabske države, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da bi pripravile Irak do popolne razorožitve. V Washingtonu naj bi namreč ugotovil, da je vojno mogoče preprečiti le z "dramatičnimi ukrepi pri razoroževanju". "Lahko vam zagotovimo, da je še možno spremeniti razpoloženje, tudi v samih Združenih državah, če pa se ne bo zgodilo nič, je vojna neizogibna," je v Šarm el Šejku pojasnil Papandreu.