Tujina

Turška vojska v Iraku?

Washington/Ankara/Bagdad, 23. 10. 2007 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
10

Turčija nima ozemeljskih teženj do Iraka, trdi premier Erdogan, od katerega protestniki zahtevajo, naj odredi vojaški napad na sever Iraka.

Erdogan in Brown
Erdogan in Brown FOTO: Reuters
Ameriški predsednik George Bush je Ankari obljubil sodelovanje ZDA v boju s kurdskimi uporniki, ki s severa Iraka izvajajo napade na turško ozemlje. Obenem je Turčijo pozval k zadržanosti po krvavih čezmejnih spopadih.

Turčija nima nobenih ozemeljskih teženj do Iraka, je med obiskom v Londonu, kjer se je sestal z britanskim premierjem Gordonom Brownom, zatrdil turški premier Recep Tajip Erdogan. Ob tem je poudaril, da bi bila kakršna koli vojaška akcija turške vojske v Iraku uperjena izključno proti separatistični Kurdski delavski stranki (PKK). Po besedah Erdogana ni v skladu z mednarodnim pravom, da se teroristični organizaciji dovoli prehajanje iz ene države v drugo. Kot je še spomnil, je čezmejno akcijo proti PKK in njenim oporiščem na severu Iraka odobril tudi turški parlament. Britanski premier Gordon Brown je na skupni novinarski konferenci z Erdoganom obsodil "teroristično nasilje" PKK in poudaril, da si bosta London in Ankara še naprej prizadevala za diplomatsko rešitev najnovejše krize.

Okoli 7000 jeznih Turkov je danes odšlo na ulice in se udeležilo pogrebov 12 turških vojakov, ki so bili ubiti v nedeljskem napadu kurdskih separatistov ob turško-iraški meji. Turki so ob tem protestirali proti pripadnikom PKK. Pogrebne slovesnosti, ki so potekale v 11 turških pokrajinah, so spremljali predstavniki vlade in vojaški funkcionarji, prenašalo pa jih je več televizij. Protestniki so med drugim pozivali turškega premiera Recepa Tayyipa Erdogana, naj odredi vojaški napad na sever Iraka, kjer ima PKK svoja oporišča.

O diplomatski rešitvi krize s kurdskimi uporniki pa je na izrednem srečanju z iraškimi politiki v Bagdadu govoril tudi turški zunanji minister Ali Babacan. Kot je zatrdil, se Turčija želi reševanja krize lotiti s politiko, dialogom, diplomacijo, kulturo in gospodarstvom. Obenem je sicer Babacan na skupni novinarski konferenci z iraškim kolegom Hošjarjem Zebarijem zavrnil pogojno premirje, ki ga je v ponedeljek predlagala PKK, če se bo Turčija odpovedala vdoru na sever Iraka. "Vprašanje premirja je zadeva med dvema državama in dvema vojskama in ne s teroristično organizacijo. Gre vprašanje terorizma," je dodal.

Iraški zunanji minister je medtem zatrdil, da bo Bagdad aktivno pomagal Ankari pri njenem boju s PKK, ki se je za kurdsko samoupravo zatekal h krvavemu uporu. "Razpravljala sva o o vseh vprašanjih in potrdila stališče, da se bomo skupaj borili proti terorizmu in ne bomo pustili, da bi oborožene skupine, vključno s PKK, naša ozemlja izkoristila kot izhodišče za zastrupljanje odnosov med našima državama," je povedal Zebari.

Več denarja za vojno?

Ameriški predsednik George Bush je v kongres poslal prošnjo za dodatnih 46 milijard dolarjev za nadaljevanje vojn v Iraku in Afganistanu - s pripisom, da bi denar želel najkasneje do božičnih praznikov. Glede na nemoč demokratov v kongresu je pričakovati nekaj ugovorov, vendar pa bodo sredstva na koncu potrjena.

Ameriški predsednik George Bush in državna sekretarka Condoleezza Rice
Ameriški predsednik George Bush in državna sekretarka Condoleezza Rice FOTO: Reuters
V napadu na severu Bagdada je umrlo 11 oseb, med njimi šest civilistov.

Čeprav se je ameriška javnost že zdavnaj obrnila proti iraški vojni in večina Američanov podpira umik vojske iz Iraka, si demokrati v kongresu namreč ne upajo uporabiti edinega orožja, ki jim je na razpolago, da bi to dosegli - prekinitve financiranja nadaljevanja vojne. Denarja si ne upajo vzeti, ker jih bo Bela hiša napadla, da ne podpirajo lastnih vojakov. "Naši možje in žene v uniformah ne smejo biti ujeti sredi strankarskih sporov v Washingtonu," je dejal Bush.

Demokrati odgovarjajo, da ne bi smeli biti ujeti niti sredi državljanske vojne v Iraku, vendar pa to ostaja le pri besedah. Bush je sicer priznal, da Američani niso zadovoljni z vojno, in nasprotnikom vojne priznava pravico do glasnih protestov, vendar pa pričakuje denar. Predsednik je doslej za proračunsko leto 2008, ki se je začelo 1. oktobra letos, za Irak in Afganistan zaprosil za več kot 200 milijard dolarjev.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svar
24. 10. 2007 13.33
Kolikor jaz razumem, EU ni država, damirg.
damirg@email.si
23. 10. 2007 23.28
svar, to sploh ni res. EU nameni najvec denarja za dobrodelne namene na svetu.
whereareweheadedto
23. 10. 2007 15.47
Situacija je precej podobna tisti na Kosovu, vse skupaj je pa le še en dokaz dvoličnosti svetovnih velesil. Zakaj bi morali uničiti PKK, OVK pa smatrati za borce za svobodo in omogočiti samostojnost Kosova. Tudi Kurdi so bili zatirani s strani Turčije, tako kot Kosovci s strani Srbov, Irci s strani Angležev, Palestinci Izraelcev itd.
DarthRevan
23. 10. 2007 15.17
Pa še to: Donacija v "dobrodelne namene" potegne za sabo take davčne olajšave, da se dejansko splača, pa še javno podobo vzdržuje. Prefrigano, ni kaj.
DarthRevan
23. 10. 2007 15.13
Svar, a to velja nominalno ali relativno glede na letni BDP per capita?
svar
23. 10. 2007 15.11
Sej ZDA namenjajo dobrodelnosti več denarja, kot katerikola druga država na svetu. Samo v letu 2005 so namenili 260 milijard dolarjev.
ivo.kacbek@siol.net
23. 10. 2007 15.05
Dajte Bushu štrik za vrat ne pa denar za pobijanje. Demokracija.... FUJ golazen Ameriška !
hot-shot69
23. 10. 2007 11.26
Jest si želim samo 0,1% tega denarja :)
VanGogh
23. 10. 2007 09.56
sj deva lačnim.. sam ne lačnim hrane.. veliko se služi na račun te vojne, mi si predstavljat ne moremo koliko dnarja je tu v igri.. to ko se ljudje ne strinjajo z vojno njih sploh ne zanima, samo sebe gledajo. Osvajajo svet.. in to pod krinko boja proti terorizmu v bistvu so pa oni največji teroristi na tem planetu!
Jethro
23. 10. 2007 09.20
LAČNIM DAJ PI**A POKVARJENA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!