Tujina

Turška policija na lovu za storilci

Carigrad, 28. 08. 2006 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Turška policija je že aretirala več osumljencev, članov TAK, ki naj bi bili povezani z eksplozijami.

V bombnem napadu v Marmarisu je bilo ranjenih 27 oseb.
V bombnem napadu v Marmarisu je bilo ranjenih 27 oseb. FOTO: Reuters

Policija pa je priprla tudi osumljenca, ki naj bi načrtoval nov bombni napad v pristaniškem mestu Izmir. Policisti so zasegli tudi več kosov plastičnega eksploziva.

Skrajna kurdska separatistična skupina Sokoli za svobodo Kurdistana (TAK) je že pred tem prevzela odgovornost za nedeljski bombni napad na minibus v letovišču Marmaris in za eksplozijo, ki je pred tem odjeknila v Carigradu.

Kot so sporočili na spletni strani, so bili napadi maščevanje za zaprtje vodje prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) Abdulaha Oecalana.

Skrajna kurdska skupina je letos prevzela odgovornost za 12 bombnih napadov v urbanih središčih, v katerih je bilo ubitih šest ljudi, več kot sto pa ranjenih. Najbolj smrtonosen med njimi je bil napad na letovišče Manavgat, kjer so bili ubiti trije tuji turisti in en Turek.

Počilo tudi v Antalyji

V eksploziji, ki je odjeknila v središču pribljubljene turške turistične destinacije Antalye, so umrli trije Turki, več deset ljudi pa je bilo ranjenih, je sporočila turška policija.

V Carigradu ali v Marmarisu naj ne bi bilo slovenskih državljanov. Slovensko zunanje ministrstvo
Priče so po dogodku povedale, da so zaradi eksplozije motorja popokala okna okoliških stavb, vnel pa se je tudi požar v več bližnjih trgovinah. Policija je po napadu za promet zaprla tudi sosednjo ulico, kjer so našli sumljivo torbo.

Eksplozija v letovišču na jugu Turčije je odjeknila manj kot 24 ur po štirih bombah, ki so eksplodirale v obmorskem mestu Marmarisu in v Carigradu.
Pretresene priče eksplozije
Pretresene priče eksplozije FOTO: Reuters

V letovišču Marmaris so odjeknile tri eksplozije, v Carigradu pa ena. Ranjenih je bilo 32 oseb. V Marmarisu je bilo ranjenih 26 ljudi, med njimi 10 Britancev, je sporočila policija. V Carigradu pa je bilo ranjenih šest oseb.

Ena bomba je eksplodirala na minibusu, ki je vozil po glavni ulici v Marmaris, in ranila deset britanskih in 11 turških državljanov. Trije Britanci imajo hude opekline, vendar nihče ni v življenjski nevarnosti.

V drugih dveh eksplozijah v turškem letovišču je bilo ranjenih pet oseb. Vse tri eksplozije so odjeknile v roku 15 minut.

Forenzika na kraju eksplozije v Marmarisu
Forenzika na kraju eksplozije v Marmarisu FOTO: Reuters
Marmaris je obiskano turško turistično letovišče, ki ga najraje obiskujejo evropski, ruski in turški državljani.

V eksploziji bombe v bližini carigrajske šole pa je bilo v nedeljo zvečer ranjenih še šest Turkov, vendar nihče izmed njih ni v kritičnem stanju, so poročali turški mediji.


KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ipihner@siol.net
01. 09. 2006 09.22
sebastian.lahajnar bombni napad se je zgodil 2005 leta, a kakor zgleda so kurdski skrajneži odgovornost za napad "zvalili" nase šele v letu 2006, sam pa bi med 24.8-31.8 v antalyi in sem videl dim iz stadiona kjer je strmoglavil helikopter in je umrlo pet policistov... na CNN Turk pa so o bombnih napadih in strmogljavljenju helikopterja poročali le bežno in minus si zaslužijo oni, saj zardi njih noben ni vedel kaj se točno dogaja, zdi pa se mi da teh bomb policija sploh še ni potrdila za bombni napad...
apolon
28. 08. 2006 16.54
V carigradu so slovenski državljani
Ti novinarji nimajo pojma kaj pišejo npr: Najbolj smrtonosen med njimi je bil napad na letovišče Manavgat, kjer so bili ubiti trije tuji turisti in en Turek. Manavgat sploh ni letovišče ampak mesto par kilometrov v notranjosti. je priljubljena izletniška točka zaradi slapov, ne pa letovišče! Če so vse novice tako netočno napisane, potem si lahko predstavljamo, kakšne neumnosti vsak dan beremo in poslušamo v medijih,