Tujina

Turki spet protestirajo

Ankara, 05. 05. 2007 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več deset tisoč prosekularnih Turkov se je dan pred ponovitvijo volitev zbralo na protivladnih protestih.

APK naj bi se v tej pretežno muslimanski državi po mnenju opozicije želela polastiti predsedniškega položaja
APK naj bi se v tej pretežno muslimanski državi po mnenju opozicije želela polastiti predsedniškega položaja FOTO: Reuters

Več deset tisoč Turkov, privržencev sekularne državne ureditve, se je dan pred ponovitvijo prvega kroga volitev novega turškega predsednika zbralo na protivladnih protestih v mestih Canakkale in Manisa na zahodu Turčije. Protestniki so na demonstracijah, ki sledijo prosekularnim protestom v Ankari in Carigradu, na katerih se je zbralo milijon ljudi, nosili plakate ustanovitelja moderne, sekularne Turčije Mustafe Kemala Atatürka.

Po ocenah turške policije v Manisi se je v mestu zbralo več kot 10.000 ljudi, tja pa so že poslali policijske okrepitve iz Izmirja, kjer so podobne demonstracije napovedane za 13. maj. Do demonstracij sicer prihaja po imenovanju sedanjega zunanjega ministra Abdullaha Guela za predsedniškega kandidata vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) premiera Recepa Tayyipa Erdogana.

APK naj bi se v tej pretežno muslimanski državi po mnenju opozicije želela polastiti predsedniškega položaja, da bi spodbijala sekularno ureditev države, ki se sicer zapisana v turški ustavi, in povečala pomen islamizma.

Na protestih v mestih Canakkale in Manisa se je zbralo več deset tisoč ljudi
Na protestih v mestih Canakkale in Manisa se je zbralo več deset tisoč ljudi FOTO: Reuters

Glavni in doslej edini predsedniški kandidat Guel je medtem v današnjem intervjuju za britanski časnik Financial Times poudaril, da bi si lahko podporo večine zagotovil tudi, če bi bile predsedniške volitve Turčiji neposredne. Konservativna AKP je namreč predlagala paket ustavnih reform, v skladu s katerimi bi predsednika v prihodnje volilo ljudstvo in ne parlament.

"Podpira me 70 odstotkov javnosti," je v intervjuju poudaril Guel in dodal, da so se prav zato odločili za predlog reform, saj bi si tako po lastnih ocenah zagotovil potrebno večino že v prvem krogu.

Guel je bil med intervjujem kritičen do turškega ustavnega sodišča, ki je razveljavilo prvi krog predsedniških volitev 27. aprila, ker se ga je udeležilo le 361 od 550 poslancev, saj je opozicija glasovanje bojkotirala. Sodišče je presodilo, da bi moralo, da bi bile volitve veljavne, na njih sodelovati najmanj 367 oziroma dve tretjini vseh poslancev.

Kljub bojkotu opozicije je parlament v sredo odločil, da bo novega predsednika države znova poskušal izvoliti v nedeljo. Drugi krog volitev naj bi potekal 9. maja, tretji 12. maja, četrti in zadnji krog pa 15. maja, je še odločil parlament.

AKP je medtem v parlament vložila formalen predlog za drugačno rešitev, in sicer razpis predčasnih parlamentarnih volitev, ki jih je turški parlament nato v četrtek tudi potrdil, in sicer za 22. julija.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.