Tujina

Turčija o namestitvi ameriških vojakov

Ankara, 25. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Turška vlada bo od parlamenta zahtevala, naj za primer vojne v Iraku odobri namestitev 62.000 ameriških vojakov na turškem ozemlju za obdobje šestih mesecev. Predlog naj bi v parlament posredovali še danes, ta pa bi lahko o njem odločal že v sredo.

Ameriška vojska se izkrcava v Turškem pristanišču Iskenderun
Ameriška vojska se izkrcava v Turškem pristanišču Iskenderun FOTO: Reuters

To je danes sporočil podpredsednik vlade Mehmet Ali Sahin. Predsednik turškega parlamenta Buelent Arinc pa je danes znova izrazil svoje nasprotovanje namestitvi ameriških vojakov, rekoč, da od vlade ne pričakujejo predloga o tem, temveč predvsem predlog proračuna za leto 2003. Na vprašanje novinarjev, ali lahko parlament zavrne predlog vlade o namestitvi ameriških vojakov, pa je Arinc odgovoril, da lahko parlament predlog zavrne, ga sprejme ali spremeni.

Predstavniki Turčije in ZDA se medtem še vedno niso uspeli dogovoriti o gospodarski pomoči, ki bi jo Turčija prejela od ZDA v primeru vojne v Iraku, poroča ameriška tiskovna agencija AP in dodaja, da je zato negotovo, kdaj bo turški parlament dejansko odločal o predlogu vlade, naj dovoli namestitev ameriških vojakov, ki bi sodelovali v vojni v Iraku, na turškem ozemlju.

Turški zunanji minister Yasar Yakis je pojasnil, da je bil načelen dogovor sicer dosežen, še vedno pa ostajajo nerazrešene nekatere podrobnosti paketa ameriške gospodarske pomoči, s katerim bi Turčiji povrnili škodo, ki jo bo utrpela zaradi posega v Iraku.

Medtem pa so ameriške sile začele pripravljati letalsko oporišče v Bolgariji, ki so jim ga tamkajšnje oblasti dale na razpolago za primer vojne v Iraku. Kot je sporočilo bolgarsko obrambno ministrstvo, sta danes v oporišče Sarafovo ob Črnem morju prispeli dve ameriški vojaški letali z opremo in hrano. Ameriški vojaki so prispeli tudi v Romunijo, ki je prav tako dala ZDA na razpolago svoje zmogljivosti.