Tujina

'Turčija ne sodi v EU'

Bruselj, 23. 05. 2007 20.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Novi francoski predsednik svojega stališča do približevanja Turčije Evropski uniji ni spremenil.

V EU ni prostora za Turčijo, meni Sarkozy
V EU ni prostora za Turčijo, meni Sarkozy FOTO: Reuters

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je na prvem obisku v Bruslju potrdil svoje stališče, da nasprotuje članstvu Turčije v Evropski uniji. "Mislim, da EU ni prostor za Turčijo," je poudaril novi francoski predsednik in dodal, da "Evropa mora imeti meje".

"Svojega mnenja nisem spremenil. Ne morem biti kandidat za predsednika z enim mnenjem in predsednik z drugim," je pojasnil v odgovoru na vprašanje, kakšno je njegovo stališče do vprašanja Turčije.

Francija se, kot je v začetku tedna v pogovoru za francoske medije dejal francoski državni sekretar za evropske zadeve Jean-Pierre Jouyet, namesto polnopravnega članstva Turčije v EU zavzema za privilegirano partnerstvo med EU in Turčijo.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa je ob tem potrdil zavezanost komisije za nadaljevanje pogajanj s Turčijo. Hkrati je sicer dejal, da je sedaj glavna prioriteta nova pogodba za razširjeno Evropsko unijo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

limonca4
24. 05. 2007 10.00
Hm, nov francoski predsednik ima še kako prav. Turčija res ne spada v EU, ker bi se sicer EU preimenovala v Evroazijsko unijo. No, če se nekateri strinjajo s tem, raje povabimo v EAU kar Japonsko ... he he he he he ... >:-)
generalpostmail@hotmail.com
24. 05. 2007 09.28
max80, kdo kam rad potuje nima nobene veze z članstvom v EU, upam da ne misliš da je smisel združevanja evrope v lažjem odhodu na počitnice, he he he Sicer pa je že Chirac dobro rekel Bush, ko je bush lobiral da mora Turčija čim prej dobiti pogajanja. Rekel mu je: Turčija ni ne v evropi in ne v ameriki, zato je moj predlog vam popolnoma enak; sprejmite turčijo kot novo zvezno državo ZDA :) :) Upam, da bodo vsaj Francozi vstrajali kontra Turčiji...
max80
24. 05. 2007 09.14
Če je kdo bil v Turčiji, je to zalo gostuljubna država. Sam se strinjam da Turčija ni v EU, lahko pa bi imela kakšen poseben status. Recimo Grčija kokr vemo so sami ponaredili nekatere stvari, da so lahko vstopili v EU, kljub temu pa vsi radi tja hodimo.
Elandt
24. 05. 2007 00.40
na konc bosta pa tko hrvaska kot turcija pristopili. nekje je treba imet mejo ja, samo denar in kapitalizem ne pozna meja...na zalost.
user491
24. 05. 2007 00.22
tud nas niso hotl, tko kot ti nočeš drugih sedaj. Če se še ne spomniš, smo bili drugi na lestvici najbolj nezaželenih izmed teh novih članic.
victoriosus
23. 05. 2007 23.40
Se popolnoma strinjam. Tudi Hrvaška nima kaj iskati, če smo že pri tem...