Tujina

Turčija mora priznati Ciper

London, 12. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

London in Pariz sta sklenila dogovor, da se Turčija ne more pridružiti EU, če ne bo priznala vseh njenih članic.

Velika Britanija upa, da se bodo pogajanja s Turčijo začela 3. oktobra
Velika Britanija upa, da se bodo pogajanja s Turčijo začela 3. oktobra FOTO: Reuters

Francija in Velika Britanija sta se dogovorili, da mora Evropska unija sprejeti izjavo, v kateri bi poudarili, da se Turčija ne more pridružiti uniji, ne da bi priznala vse njene članice, pri čemer bi bilo čimprejšnje priznanje vseh članic dobrodošlo.

Britanski predsedstvo unije upa, da bo dogovor s Parizom pospešil priprave na začetek pristopnih pogajanj z Ankaro, ki naj bi se začela 3. oktobra. Francija je bila namreč v zadnjem času med najbolj zadržanimi članicami unije glede začetka pogajanj s Turčijo.

V Parizu so večkrat poudarili, da si ne morejo predstavljati, da bi Turčija začela pogajanja s povezavo, čeprav ne priznava vseh njenih članic.

Turčija namreč ne priznava Cipra, ki je od 1. maja lani član EU. Pred dobrim mesecem je sicer podpisala protokol o razširitvi carinske unije z EU na deseterico novink v povezavi, tudi Ciper, kar je bil eden od pogojev za začetek pristopnih pogajanj. Vendar pa so v Ankari podpis pospremili s posebno izjavo, v kateri so poudarili, da to dejanje v nobenem primeru ne pomeni priznanja Cipra.

Britansko predsedstvo, ki si zelo prizadeva za to, da bi se pogajanja z Ankaro začela 3. oktobra, mora zdaj pridobiti tudi soglasje Cipra. Neimenovan ciprski predstavnik je medtem povedal, da Nikozija vztraja, da mora biti priznanje Cipra povezano s procesom turškega približevanja uniji.

Stalni predstavniki članic unije v Bruslju naj bi izjavo, potem ko jim je to prejšnji teden spodletelo, sprejeli to sredo, to pa naj bi omogočilo začetek usklajevanj o pogajalskem okviru za Turčijo.