Tujina

Tudi Tokio za kitolov

Tokio/Wellington/Reykjavik, 18. 10. 2006 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Japonska je podprla odločitev Islandije glede obnove komercialnega kitolova.

Islandija od leta 2003 izvaja tudi kitolov v znanstvene namene
Islandija od leta 2003 izvaja tudi kitolov v znanstvene namene FOTO: Reuters

Potem ko je Islandija v torek napovedala, da bo obnovila komercialni kitolov, je Japonska danes podprla njeno odločitev. Po besedah predstavnika japonske agencije za ribištvo Hideakija Okade je za določene vrste komercialni kitolov možen. Nova Zelandija pa je po drugi strani izrazila globoko obžalovanje nad odločitvijo Reykjavika.

Tako Islandija kot Japonska sta pred časom protestirali zaradi moratorija na kitolov, ki ga je izdala Mednarodna komisija za kitolov (IWC).

Kot je v torek napovedal islandski minister za ribištvo Einar Kristinn Gudfinnsson, bo Islandija ob polnoči obnovila komercialni kitolov. Ribiči bodo lahko v letu dni ulovili 30 ščukastih kitov in devet brazdastih kitov. Islandija sicer od leta 2003 izvaja tudi kitolov v znanstvene namene. Kvota za znanstveni kitolov znaša 200 kitov, doslej pa so jih ulovili 161.

Novozelandski minister za ohranitev narave Chris Carter je tudi dejal, da bo njegova država dala Islandiji zelo jasno vedeti, da povsem zavrača pravico do obnove komercialnega kitolova, obenem pa je še naprej članica IWC.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.