Tujina

'Tudi politiki naj odgovarjajo za svoja dejanja'

Atene, 15. 05. 2010 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
42

Protestniki so znova preplavili ulice grške prestolnice. Zahtevajo razkritje in kaznovanje utajevalcev davkov. Oblasti naj obračunajo tudi s koruptivnimi politiki, dodajajo.

Obseg grškega bruto domačega proizvoda (BDP) se je sicer v prvih treh mesecih letošnjega leta skrčil za 2,3 odstotka, do konca leta pa naj bi bil upad štiriodstoten, napoveduje vlada. Brezposelnost v Grčiji je že presegla 12 odstotkov.

V Grčiji se protesti nadaljujejo. V prestolnici se je zbralo več kot 12.000 protestnikov, ki še naprej vztrajajo, da so vladni varčevalni ukrepi nepravični, saj bodo prizadeli tiste, ki krize niso povzročili, poročajo tuji mediji. Prav tako opozarjajo, da bodo ukrepi zmanjšali pravice in ugodnosti najrevnejših v Grčiji. Od vlade pa zahtevajo, da odločno obračuna z vsemi, ki so se dolga leta obnašali koruptivno, med njimi so tudi, tako menijo protestniki, vladni predstavniki.

"Zahtevamo več pravičnosti. Varčevalni ukrepi naj ne prizadenejo le delavcev in upokojencev. Ukrepi bi morali biti enaki za vse," je novinarjem tiskovne agencije Reuters dejal 32-letni protestnik.

Današnje proteste je organizirala Komunistična stranka Grčije, protesti pa so potekali mirno in brez incidentov.
Današnje proteste je organizirala Komunistična stranka Grčije, protesti pa so potekali mirno in brez incidentov. FOTO: Reuters

Največja grška sindikata sicer za 20. maj načrtujeta novo splošno stavko, predvsem zaradi posebnega načrta pokojninske reforme, ki naj bi zvišal upokojitveno starost ter znižal ugodnosti v zasebnem in javnem sektorju. Stavka bo najverjetneje ponovno zaustavila letalski, ladijski in železniški promet v državi ter zmotila delovanje številnih javnih služb. Sindikati si prizadevajo, da bi sporno reformo vlada umaknila pred parlamentarno potrditvijo junija.

Stroge varčevalne ukrepe je grška vlada morala obljubiti v zameno za 110 milijard evrov vreden rešilni paket Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Zdaj Unija in drugi vlagatelji budno spremljajo razmere v državi. Skrbi jih namreč oster odziv javnosti na vladne ukrepe, prav tako dejstvo, da bi lahko socialni nemiri preprečili vladi njen načrt izpeljave gospodarskih reform ali pa bi se protesti razširili še na druge države, ki se odločajo za zniževanje državne potrošnje.

'Razkrijte utajevalce davkov'

Delavci zahtevajo pravico. Tisti, ki so utajevali davke, naj za svoja dejanja odgovarjajo.
Delavci zahtevajo pravico. Tisti, ki so utajevali davke, naj za svoja dejanja odgovarjajo. FOTO: Reuters
Objava imen davčnih utajevalcev spada med obljube, ki jih je dala grška vlada besnim državljanom, potem ko je zaprosila za pomoč.

Vlada je sicer že delno uslišala protestnike, ki zahtevajo, da tisti, ki so utajevali davke, odgovarjajo za svoja dejanja. Tako so oblasti objavile seznam zdravnikov, ki svojih obveznosti do države niso poravnali oz. so jo goljufali. Preiskava je pokazala, da je kar 68 zdravnikov v bogati atenski četrti Kolonaki utajevalo davke. Plačati bodo morali več milijonov evrov kazni.

Oblasti so besnim državljanom obljubile, da bodo obračunale s korupcijo tudi med svojimi predstavniki, poroča tuja tiskovna agencija Reuters. Kljub temu pa politike obravnavajo zelo previdno, saj ne želijo sprožiti tudi politične nestabilnosti v državi. Protestniki pa so še naprej prepričani, da tisti, ki imajo največ, tudi najbolj goljufajo državo. Ko bodo oblasti obračunale z utajevalci davkov, se bo morda vrnilo tudi zaupanje ljudi, menijo nekateri analitiki in poznavalci razmer v Grčiji, poroča Reuters.

Aferi z zemljišči in Siemensom

Protestniki prav tako zahtevajo, da oblasti raziščejo sumljive posle, ki naj bi državo oškodovali za milijone evrov.
Protestniki prav tako zahtevajo, da oblasti raziščejo sumljive posle, ki naj bi državo oškodovali za milijone evrov. FOTO: Reuters

Državljani so zelo občutljivi na krivice, ki jih zaznavajo v družbi. Menijo, da nekateri na račun krize tudi bogatijo, pravijo analitiki. "Tukaj je takšno ozračje, da vlada nima druge izbire, kot pa da se bori zoper utajevalce davkov in da počisti politični parket,“ pravi analitik Konstantinos Routzounis.

Oblasti so zato pod drobnogled vzele tudi dva korupcijska škandala, zakuhala pa ju je že prejšnja konzervativna vlada. Gre za afero Vatopedi, ko je bila država pri zamenjavi zemljišč oškodovana za milijone evrov, in afero podkupovanja, v katero je vpleteno tudi nemško podjetje Siemens.

Grško pravosodno ministrstvo je obljubilo, da bo preverilo tudi prihodke nekaterih najvišjih državnih uradnikov in politikov. Finančno ministrstvo pa je sporočilo, da je odkrilo že 178.000 davkoplačevalcev, ki so svoje davčne napovedi prikrojili sebi v prid. Država je tako ostala brez 700 milijonov evrov.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krivulja
16. 05. 2010 15.50
Dokler bomo veljali toliko kolikor denarja imamo bo ta svet eno samo smetišče. Same lažnive Fraze-denar se služi vedno na račun drugega ali drugih.Poštenje-laž blef-sprenevedanje!!
vetlan
16. 05. 2010 10.47
gospakatja, torej moramo biti zadovoljni, da ne spimo v škatlih med tem, ko so uni, ki so nas pokradli valjajo se v denarju? Super razmišljanje. Pa komu ti to "prodajaš"? Ko berem takšne komentarije kot je tvoj, moram priznati, da se mi dvigne pritisk. Draga moja, živeli smo dobro, da ne rečem odlično v primerjavi s tem, kar so nam zdaj naredili. Povojno stanje smo preživeli, tudi ne živimo v Indiji ali Ameriki, da nam takšne nebuloze nakladaš.
gospakatja
16. 05. 2010 09.36
ni vsak podjetnik (ali menedžer) tajkun; kar nekaj jih je, ki so z glavo, tveganjem in odrekanji uspeli in sedaj dajejo delo in zaslužek stotinam delavcev. sloveniji gre dobro. kar pojdite pogledat , pa ne le v afriko ali južnoameriške favele, kako reveži živijo drugod po svetu. smo v tisti desetini sveta, kjer se lepo živi!!!!! to, da je nekaj bogatašev med nami, pa ni tako zelo moteče. sicer pa vsi študiramo svoje otroke, da bi jim bilo bolje, kot je nam, a ne? vsi smo siti(čeprav nekateri zgolj kruha), vsi imamo streho nad glavo (pa makar najemniško), bolni imajo nego (lahko , da po mesecih čakanja, pa vendar..). ni iz kartona in pločevine scopranih zavetišč, ni otrok z napihnjenimi trebuhi, ni brezdomcev, ki brskajo po smeteh za koščkom kruha, ni nepismenih, ni zapuščenih bolnikov, ni otrok ulice, ni ugrabitev za odkupnino, ni bojev za košček zemlje, ni marsičesa, česar je poln preostali del sveta. ok, nismo (več) vsi enaki; nekateri so obogateli (in ravno to nas boli, da so naši sosedje, naši sodelavci, naši znanci, znali iz tranzicije potegniti bogastvo, mi pa smo obtičali nekje na dnu), vendar večini ni nič hudega. imamo največji procent lastniških domovanj v evropi, študentov in "študentov" se na univerzah tare (tako, da so nekatere morale omejiti vpis), velikanska večina si lahko privošči dopust, avtomobil, pačunalnik, tv, multipraktik, fritezo, pitje sokov, športno udejstvovanje, pizzo za vikend, ..... . torej nehajmo jamrat!
KLIPAN71
16. 05. 2010 08.13
Bravo Grki!! Kapitalitem razume samo nasilne proteste in upor. Z pogajanji ne moreš popolnoma nič proti kapitalizmu.
Ulikses
15. 05. 2010 23.33
view 15.05.2010, 20:24 7 Bosanski delavci so se v Sloveniji uprli in dosegli en namen,Mi smo pa v svoji državi prpe. ti bi se rad primerjal z bosanskimi delavci? sori, če maš denar za posedat za monitorjem in pisat tu poste, maš 1000x boljši standard od njih...brez zamere, samo v sloveniji ni revščine, en slovenski delavec ne živi na PRAVEM socialnem robu.... hodte malo po svetu, boste vidli, kakšen luksuz nam nudi naša država...vsi po vrsti smo milijonarji za 90% svetovne populacije... razvajenci...
Ulikses
15. 05. 2010 23.31
zvizi 15.05.2010, 19:28 2 Utajevalce davkov ????? hm...Vsaka druga bajta v Grčiji ni dokončana. In to že več desetletij ! A zakaj....enostavno zato, kr ni treba plačevati davkov za hišo, ki je v fazi gradnje. Bomo pač plačali to mi, kdo bi se oziral na naše otroke, za katere naj bi skrbeli...... podpis...
Ulikses
15. 05. 2010 23.31
antonino 15.05.2010, 19:56 6 Ulikses15.05.2010, 18:47 KATERI MANGER PA JE PO TVOJEM KAJ VLOŽIL SVOJEGA - pustimo uboge male s.p., VSI SO SAMO PREKNJIŽILI DRŽAVNO LASTNINO NA SVOJE IME, PA ŠE S TEM NE ZNAJO GOSPODARIT, AMPAK SO ŠE ZAPUFALI DRŽAVO. HVALA ZA TAKE MANAGERJE - MENE BI BILO SRAM TAKEGA IMENA ZA TAKE NESPOSOBNOSTI dragi moj, vidiš, to je zaplankanost slovenskega delavskega razreda - edini managerji, ki jih pozante, so tisti s TV...jaz poznam kar nekaj fantov in punc, ki niso tako izpostavljeni, marsikateri prihaja iz delavsko obrtniške družine, ma so z lastno pametjo in lastnimi investicijami lepo uspeli v življenju...žal, če ste ostali zagrenjeni in nesposobni nardit nič iz sebe, vaša stvar...zato pa je ta država v *...ne zaradi tistih nekaj slabih managerjev, ne...
Ulikses
15. 05. 2010 23.28
pa še nekaj: res ni fer, da se grki komurkoli smilijo...a je kdo od vas že kdaj bil v grčiji?! valda majo državo v bankrotu, če pa je raja živela po lordsko...a veste kakšne plače majo tam, pa je gospodarstvo nekajkrat slabše ko naše?!?!?! treba je določene zadeve malo realno pogledat in vstavit v širši kontekst...jaz vem, da bi vsi radi bli bogati, samo to ne gre tako, da izžameš lastno državno blagajno, potem pa jočeš, ko je treba šparat, da se zopet napolne...sori...
Ulikses
15. 05. 2010 23.26
Titus01 15.05.2010, 19:05 5 @Ulikses Težava je v tem, da ne morejo biti vsi pravniki, znanstveniki, managerji ipd., po eni strani zato, ker so nekateri pač manj sposobni ali pa so odraščali v slabših razmerah in je bil npr. dostop do izobrazbe težji, po drugi strani pa zato, ker gospodarstvo potrebuje tudi smetarje in tajnice. Da obrnemo vprašanje: Dejstvo, da so zaposleni, kaže, da tudi delavce potrebujemo. Zakaj si ti ljudje potem ne zaslužijo spodobnega življenja? s tem se strinjam...samo sori, kdo ustvari več dodane vrednosti: manager uspešnega podjetja z 10000 delavci al delavec v tem podjetju? delavci pač majo take plače, kot je nekje neka finančna vzdržnost. in poznam ogromno ljudi, ki majo samo 5 stopnjo in so milijonarji, ker so pač iznajdljivi...ni finta samo v izobrazbi, kolko je doktorandov, ki se ne znajo niti malo obrnit v življenju in so pač reveži zaradi lastne neumnosti? brez zamere, tak sistem mamo...tu velja zdrava kmečka pamet in iznajdljivost...8urni delavnik ni zagotovilo za nič...
srfar
15. 05. 2010 23.18
To bi ja moralo biti samoumevno, saj se mi zdi povsem nenormalno, da po tem ko so državo spravili v tak položaj, taisti ljudje ostajajo na položajih, brez kakršnekoli odgovornosti in posledic ter se ljudstvu predstavljajo kot rešitelji. Prav vsi bi že morali biti zaprti, poleg njih pa tudi vsi 'uradniki' iz EU-ja, ki jih podpirajo s pomočjo.
tutti_frutti
15. 05. 2010 23.08
tko bi se loh tut pr ns kdaj uprl, banda političarska!
vetlan
15. 05. 2010 22.49
hansola, Tuš dela vsako nedeljo do treh.
hansola
15. 05. 2010 22.41
uglytruth, kaj ti gre pa Mirko tak v nos? V Sparu še za manj delajo pa dejansko delajo 7 dni. Tuš je ob nedeljah zaprt. Grki pa so tudi pritisnjeni, razbijajo državno last (trgovine itd.) in pričakujejo pomoč. Vsak, ki ma malo pojma o ekonomiji bi rekel, da je to slaba naložba. Naj dajo vse njihove otoke na hipoteko, potem pa lahko dobijo denar.
alanford457
15. 05. 2010 21.42
vsak kmet ima svojo kalkulacijo če zasluži sto ne more zapravit dvesto seveda če je pošten sam do sebe ne razumem pa države kot inštitucije da zapade v takšne izgube pri takšnem potencialu univerzitetno izobraženih kadrih doktorjih ekonomistih in pravnikih ki imajo vzvode oblasti in računico državne blagajne v stalnem preverjanju sprašujem se kam je zginil denar mislim da imajo delavci in vsi ki protestiraj zelo prav samo to ne vodi nikamor kriva za vse je pa državna birokracija
uglytruth
15. 05. 2010 21.25
zakaj pa slovenija namesto grkom ne pomaga svojim državljanom?Naš Mirko Tuš bogati njegovi delavci-delavke pa garajo 7 dni na teden za 560 eur z malico vključeno.Zakaj država ne naredi nečesa tukaj?????????????
0601
15. 05. 2010 20.53
BRAVO GRČIJA!!! Lahko ste za zgled celi Evropi!!! Edini ste, ki imate jajca!!! BRAVO!
robba
15. 05. 2010 20.41
Ulikses 15.05.2010, 18:45 tko bodo vsi inženirji, filozofi, igralci, zgodovinarji,učitelji,uslužbenci po občinah, svetovalci,v državni upravi...vsi visoko izobraženi, normalno, kaj potem, odisej, kdo ti bo drek pucal, ki ga delaš...
tacamaca
15. 05. 2010 20.24
Bosanski delavci so se v Sloveniji uprli in dosegli en namen,Mi smo pa v svoji državi prpe.
0601
15. 05. 2010 20.13
BRAVO GRČIJA!!! Lahko ste za zgled celi Evropi!!! Edini ste, ki imate jajca!!! BRAVO!!
antonino
15. 05. 2010 19.56
Ulikses15.05.2010, 18:47 KATERI MANGER PA JE PO TVOJEM KAJ VLOŽIL SVOJEGA - pustimo uboge male s.p., VSI SO SAMO PREKNJIŽILI DRŽAVNO LASTNINO NA SVOJE IME, PA ŠE S TEM NE ZNAJO GOSPODARIT, AMPAK SO ŠE ZAPUFALI DRŽAVO. HVALA ZA TAKE MANAGERJE - MENE BI BILO SRAM TAKEGA IMENA ZA TAKE NESPOSOBNOSTI