Tujina

Tudi papež ni omehčal Blaira

Rim, 22. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko se je britanski premier Blair o iraški krizi za zaprtimi vrati pogovarjal s papežem, ki vojni odločno nasprotuje, so italijanski mirovniki z blokadami poskušali ustaviti vlake, ki v ameriško oporišče blizu Pise že prevažajo orožje.

Italijanski mirovniki in pripadniki gibanja Nepokornih (Disobidienti) so na več železniških postajah med Vicenzo in Piso pripravili blokade s katerimi skušajo ustaviti vlake, ki v ameriško oporišče Camp Darbi blizu Pise prevažajo vojaški material. Prvi konvoj pa je zjutraj kljub temu prispel v oporišče.

Proameriška italijanska oblast se sooča z energičnimi protestniki, ki vojni nasprotujejo
Proameriška italijanska oblast se sooča z energičnimi protestniki, ki vojni nasprotujejo FOTO: POP TV

Predstavniki gibanja Nepokornih trdijo, da naj bi v naslednjih dneh v Camp Darbi prispelo 26 vlakov polnih orožja, ki je namenjeno morebitni vojni v Iraku. Protestniki obtožujejo italijansko vlado, da je državo dejansko že vključila v vojno, ker je dovolila prevoz ameriškega vojaškega materiala s civilnimi vlaki. V protestih sodelujejo tudi člani največjega italijanskega sindikata CGIL, ki opozarjajo, da prevoz orožja ogroža tudi varnost potnikov in zaposlenih na železnici.

Blair na obisku pri papežu

Mnenja o iraški krizi je Tony Blair izmenjal tudi s papežem
Mnenja o iraški krizi je Tony Blair izmenjal tudi s papežem FOTO: Reuters

Papež Janez Pavel II. je danes na zasebni avdienci sprejel britanskega premiera Tonyja Blaira. Obisk je papežu omogočil, da je izrazil svoje odločno nasprotovanje morebitni vojni v Iraku. Papež je prepričan, da bi vojna v Iraku pomenila poraz za človečnost. Britanskega premiera je zato prosil, naj "si prizadeva za izogibanje svetu novih delitev in preprečitev tragedije v Iraku", je po srečanju dejal papežev tiskovni predstavnik Joaquin Navarro-Valls.

Srečanje je papežu omogočilo, da "ponovno poudari nujnost sodelovanja vseh v iraško krizo vpletenih strani z Združenimi narodi in nujnost uporabe virov mednarodnega prava pri preprečevanju vojne, ki se ji je po mnenju mnogih še moč izogniti". Posebno pozornost sta sogovornika namenila tudi humanitarnim razmeram iraškega naroda, ki so ga že prizadela dolga leta embarga.

Britanski premier Tony Blair in njegov italijanski kolega Silvio Berlusconi sta sicer včeraj potrdila, da se njuna pogleda na reševanje iraške krize ujemata. Britanski premier je razkril, da bi Irak lahko napadli že lansko poletje, zdaj pa se vojni ne bo mogoče izogniti, če se režim Sadama Huseina ne odloči za razorožitev. Kljub temu je Blair zatrdil, da še vedno upa na mirno rešitev iraške krize in menil, da je vse odvisno od Huseina.