Tujina

Tudi Bush proti obleganju Arafata

New York, 25. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški predsednik George Bush je dejal, da izraelsko obleganje rezidence palestinskega voditelja Jaserja Arafata v Ramali v času vojne proti terorizmu na Bližnjem vzhodu ne pomaga k izgradnji palestinskih državnih institucij.

Ostanki Arafatove rezidence v Ramali
Ostanki Arafatove rezidence v Ramali FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer je kasneje razložil, da je po predsednikovem mnenju izraelsko obleganje krivo za upočasnitev procesa reform v palestinski upravi, čeprav je po drugi strani še vedno prepričan, da je najpomembnejša sestavina miru na Bližnjem vzhodu zamenjava na vrhu palestinske uprave.

Bela hiša se zaveda, da je izraelski premier Ariel Šaron z obleganjem palestinskega voditelja Jaserja Arafata ogrozil prizadevanja za vzpostavitev koalicije proti iraškemu režimu Sadama Huseina.

ZDA vzdržane

ZDA so se celo vzdržale pri glasovanju o resoluciji Varnostnega sveta ZN, ki je zahtevala prekinitev obleganja Arafatovega sedeža v Ramali, čeprav je Izrael odločno nasprotoval resoluciji.

Bo Bush uspel prepričati Izrael, da se ne vmešava v vojno proti Iraku?
Bo Bush uspel prepričati Izrael, da se ne vmešava v vojno proti Iraku? FOTO: Reuters

Predsednik Bush je ameriškemu veleposlaniku v Izraelu Danielu Kurtzeru naročil, naj pri izraelski vladi vztraja pri spoštovanju resolucije VS ZN, vendar je Izrael ameriške pozive gladko zavrnil. Ameriški politični komentatorji so se zato že začeli spraševati, ali bo George Bush mlajši uspel prepričati Izrael, da se ne vmešava v vojno proti Iraku, kot je to leta 1991 uspelo predsedniku Georgeu Bushu starejšemu.

SORODNI ČLANKI