Tujina

'Haitiju grozi katastrofa'

Miami, 04. 09. 2008 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vetrovi orkana Ike, ki čez Atlantik divja proti Bahamom, dosegajo do 230 kilometrov na uro. Nevarno se približuje Haitiju, kjer še vedno divja Hanna.

Na Haitiju so številni morali zapustiti svoje domove.
Na Haitiju so številni morali zapustiti svoje domove. FOTO: Reuters

Tropske nevihte nadaljujejo svoj pohod. "Haitiju grozi katastrofa," je prepričan predsednik Rene Preval. V treh nevihtah, ki so pustošile po Haitiju, Gustav, Fay in Hanna, je umrlo 170 ljudi, tisoči pa so morali zapustiti svoje domove.
Zadnja tropska nevihta Hanna se lahko izkaže za bolj smrtonosno kot tista leta 2004, v kateri je umrlo tri tisoč ljudi. Hanna se sedaj približuje Bahamom, kjer so že izdali opozorila. Jugovzhodno obalo ZDA naj bi po napovedih vremenoslovcev dosegla ob koncu tedna.

"V primerjavi z Jeanne, ki je udarila leta 2004, bi lahko Hanna povzročila še več škode,“ pravi predsednik Preval. Haitske oblasti so potrdile, da je Hanna terjala že 90 življenj, število mrtvih pa bi se lahko še povzpelo. Civilna zaščita je potrdila, da jih je 37 od 90 umrlo v mestu Gonaives. Veter je na severu dosegel hitrost tudi do 105 kilometrov na uro. Ljudje so se zatekali na strehe hiš in kričali na pomoč, medtem ko je voda narasla tudi do dveh metrov. "Veliko ljudi je že 24 ur na strehah svojih hiš. Nimajo niti vode niti hrane in ne moremo jim pomagati,“ pravi haitski notranji minister.


Humanitarni delavci Združenih narodov se trudijo poslati pomoč, vendar je njihovo delo onemogočeno zaradi nedostopnosti terena. "Veter ruva drevesa, voda poplavlja hiše, ceste so neprevozne,“ je povedal eden od njih.

Oblasti so izdale opozorilo pred orkani za rok 36 ur, posvarili pa so prebivalce ob vzhodni obali blizu plaže Edisto, za Južno Karolino, proti Surf Cityju in Severni Karolini.

Po Ikeu Josephine

Hanni naj bi sledil Ike.
Hanni naj bi sledil Ike. FOTO: Reuters

Hanni sledi orkan Ike, ki se je nad Atlantikom že okrepil v orkan četrte kategorije. Piha s hitrostjo 225 kilometrov na uro, njegovo središče je približno 998 kilometrov severozahodno od otočja Leeward, premika pa se zahodno-severozahodno. V naslednjih dveh dneh bi se lahko še celo okrepil — Bahame, Haiti in Dominikansko republiko bo dosegel predvidoma v nedeljo. Orkanu Ike naj bi kmalu sledil tudi tropski vihar Josephine.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pijanec22
04. 09. 2008 20.44
Haiti je propalica. Najbolj propadla država na svetu. Tako pač je, če v tropskem pasu posekaš ves gozd.
Aaron-Heydar
04. 09. 2008 18.14
Ampak Haitija pa je škoda, ker gojijo Noni. Šment!
Aaron-Heydar
04. 09. 2008 13.00
Naj izbriše Bilderberg-ovce iz tega sveta. Elita škodi zdravju.