Tujina

Tretja obletnica Kurska

Sankt Peterburg, 12. 08. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V številnih mestih v Rusiji so se spomnili tragične nesreče ruske jedrske podmornice Kursk. Ponos ruske mornarice je na dno Barentsovega morja potonil natanko pred tremi leti, 12. avgusta 2000, pri tem pa je umrlo vseh 118 članov posadke.

V podmornici Kursk je življenje izgubilo 118 članov posadke
V podmornici Kursk je življenje izgubilo 118 članov posadke FOTO: Reuters

Na pokopališču Serafimovsko v Sankt Peterburgu, kjer je pokopanih 32 žrtev nesreče, so po spominski maši v tamkajšnji cerkvi svetega Nikolaja, ki so se je udeležili sorodniki umrlih in predstavniki lokalnih oblasti, odkrili spomenik podmorničarjem Kurska, veliko kocko iz črnega granita, na kateri so vklesane besede, ki jih je pred svojo smrtjo zapisal eden od mornarjev: "Ne smemo obupati". Spominske slovesnosti so potekale tudi v drugih ruskih mestih, med drugim v severnoruskem pristaniškem mestu Vidjajevo, matičnem pristanišču Kurska, v Moskvi in v mestu Kursk na jugu Rusije.

Nesrečo več kot 150 metrov dolge in 15.000 ton težke ruske podmornice je povzročila eksplozija goriva v enem od torpedov, za katero pa, kot so skoraj dve leti po nesreči zagotovile ruske oblasti, ni bil odgovoren nihče. Katastrofa Kurska je pomenila hud udarec za Rusijo kot pomorsko velesilo, ki se je že sicer ubadala s številnimi težavami.

Družine ponesrečenih članov posadke zahtevajo ponovno uvedbo kazenskega postopka proti vodstvu ruske mornarice, ki ga je rusko pravosodje ustavilo julija lani. Sorodniki v nasprotju s poročilom o preiskavi trdijo, da je del posadke živel še dva dni po nesreči podmornice in obtožujejo mornarico, da je prezgodaj opustila reševanje vojakov.

Vladna komisija je v poročilu, ki ga je objavila v začetku julija lani, kot vzrok nesreče uradno potrdila eksplozijo enega od torpedov. Poročilo je sicer za 25 let dobilo oznako "tajno", javnosti pa so predstavili le njegov zaključni del, v katerem je opisano, kako se je zgodila najhujša ruska nesreča v zadnjem desetletju.

Okoljevarstveniki pa so pozvali rusko mornarico, naj javnost seznani s posledicami 14 nesreč jedrskih podmornic v obdobju Sovjetske zveze. "Vemo, da je v teh nesrečah umrlo več ljudi in da je bilo povečano žarčenje. Do danes pa ni nihče spregovoril o razsežnostih teh katastrof," je v Sankt Peterburgu dejal neimenovani predstavnik okoljevarstvene organizacije Bellona.