Tujina

Transport orožja čez Italijo

Rim, 24. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V severni Italiji mirovniki že četrti dan z zaporami železniških prog ustavljajo vlake, ki v ameriško vojaško oporišče blizu Pise prevažajo vojaško opremo. Ta naj bi bila namenjena morebitni vojni v Iraku. Tudi največji italijanski sindikat je železničarje in pristaniške delavce pozval, naj pri prevozu orožja ne sodelujejo.

Te dni naj bi prepeljali 26 železniških konvojev orožja in vojaške opreme
Te dni naj bi prepeljali 26 železniških konvojev orožja in vojaške opreme FOTO: POP TV

Italijanska vlada je pred desetimi dnevi na podlagi skoraj petdeset let starega dvostranskega sporazuma dovolila ZDA, da uporabljajo italijanske ceste, železnice, pristanišča in letališča za prevoz vojaške opreme. 26 železniških konvojev naj bi te dni prepeljalo orožje in morda tudi vojake iz ameriškega oporišča blizu Vicenze v drugo blizu Pise od tam pa naj bi iz pristanišča v Livornu oprema odpotovala v Turčijo in nato v Irak.

Do danes je prispelo v Piso samo šest vlakov, pa še ti s težavami in zamudami. Dobro organizirani mirovniki iz severne Italije namreč s protesti na železniških postajah in sedenjem na tirih prisilijo vlake, da se ustavijo in celo spremenijo smer. Danes so večkrat blokirali progo med Padovo, Verono in Mantovo, tako da so z zasilnimi zavorami ustavljali potniške vlake in povzročili zastoje, ki so segali vse do Benetk.

Vlada v Rimu opozarja, da bo demonstrante, če bo bodo protesti postali nasilni, razgnala policija. Medtem so mirovnike podprli tudi nekateri železniški in pristaniški sindikati, ki ne želijo sodelovati pri prevažanju in natovarjanju vojaške opreme. Italijanska vlada zato že razmišlja, da bi civilne strojevodje zamenjala z vojaškimi.

SORODNI ČLANKI