Tujina

Tožilec za smrtno kazen

Bagdad, 19. 06. 2006 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na sojenju iraškemu diktatorju, obtoženemu uboja državljanov, je imelo tožilstvo sklepno besedo.

Glavni tožilec na sojenju nekdanjemu iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu in sedmim soobtoženim je danes za nekdanjega predsednika, njegovega polbrata Barzana al Tikritija in nekdanjega iraškega podpredsednika Taho Jasina Ramadana zahteval smrtno kazen.

Sadam Husein na sodišču.
Sadam Husein na sodišču. FOTO: Reuters

Tožilstvo je s tem zaključilo predstavitev svojih sklepnih argumentov, sodišče pa bo z delom nadaljevalo 10. julija, ko bo sklepne argumente predstavila obramba.

Za enega izmed sedmih soobtožencev, nižjega uradnika Huseinove stranke Baas Mohameda Azavija Alija, pa je tožilstvo predlagalo opustitev obtožnice in njegovo izpustitev na prostost.

Azavi je marca na zaslišanju zanikal, da je sodeloval pri pregonu prebivalcev Dudžaila. "Nikogar nisem zaprl, niti muhe. Nisem pisal poročil o ljudeh in če je v Dudžailu kdo, ki to trdi, ga pripeljite sem in naj se sooči z mano," je dejal.

Sadamu Huseinu in sedmim soobtoženim sodijo zaradi uboja 148 državljanov, odvzema svobode 399 družinam ter uničenja domov in zemlje v Dudžailu. Husein je bil v omenjenem kraju tarča poskusa atentata, maščeval pa naj bi se s pobojem večine prebivalcev.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rijad Proši?
19. 06. 2006 23.49
Žalostno, da Irak verjetno nikoli ne bo živel tako dobro, kot pod režimom Sadama Huseina, ker Američanom je v interesu, da se pobijejo med seboj.