Tujina

Tornadi zahtevali 57 življenj

Washington, 07. 02. 2008 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Tornadi, ki so pustošili po jugu ZDA, so zahtevali 57 življenj. Nevihte so dvigovale strehe, uničeni so številni domovi.

Nevihte so uničile številne domove.
Nevihte so uničile številne domove. FOTO: Reuters

Več deset tornadov, ki so v torek in sredo pustošili po petih zveznih država na jugu ZDA, je po zadnjih podatkih zahtevalo najmanj 57 smrtnih žrtev. Ranjenih je več kot 150 oseb. Gre za najbolj smrtonosno bilanco tornadov v zadnjih 23 letih.

Tornadi so prizadeli zvezne države Mississippi, Arkansans, Tennessee, Kentucky in Alabama. V Tennesseeju je umrlo 31 ljudi, v Arkansasu 13, v Kentuckyju sedem, štirje pa v Alabami, so sporočili reševalci.

Tokratna bilanca je ena izmed 15 najbolj smrtonosnih, ki so jo zakrivili tornadi od leta 1950. Je tudi najhujša od maja 1985, ko je v tornadih v Pensilvaniji in Ohiu umrlo 76 ljudi. V ZDA sicer zaradi divjanja tornadov vsako leto umre 70 ljudi.

Nevihte so dvigovale strehe, uničevale hiše in prikolice, podirale skladišča, po zraku so leteli tudi traktorji. Uničenih je bilo več sto domov, oblasti pa za zdaj še nimajo ocene, kakšna je vrednost gmotne škode.

V zvezni državi Tennessee je tornado 'posrkal' 11-letnega fanta in njegovo mamo, ki so ju našli na polju. Otrok je preživel, mama pa je umrla. V zvezni državi Arkansas pa je tornado uničil skoraj 500 domov in poslovnih stavb.

Bush pripravljen pomagati

Na razmere se je že odzval ameriški predsednik George Bush, ki je poudaril, da je njegova administracija pripravljena pomagati. "Izguba življenja, izguba lastnine - pomaga lahko molitev, pa tudi vlada," je izjavil Bush. Na prizadeta območja so poslali ekipe zvezne agencije za upravljanje z izrednimi razmerami in odprli krizni center v Georgii.

Umrlo je najmanj 55 ljudi.
Umrlo je najmanj 55 ljudi. FOTO: Reuters

Bush bo v Tennessee odpotoval v petek. Ocenil bo škodo in ponudil pomoč tistim, ki so bili v naravni katastrofi najbolj prizadeti, je povedal predstavnik Bele hiše Scott Stanzel.

Po sicer neuradnih podatkih je skozi omenjeno zvezne države divjalo kar 69 tornadov.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.