Tujina

Italijanska tla še vedno nemirna

L'Aguila, 09. 04. 2009 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
10

Ob 15.20 uri so se tla v Italiji spet stresla. Prebivalci so prestrašeni, reševalci pa ne morejo opravljati svojega dela. Potres je terjal 281 žrtev.

Italijanska tla se po ponedeljkovem uničujočem potresu še vedno tresejo. Ob 2.53 uri je bil v središču države najmočnejši popotresni sunek z močjo 5,2 po Richterjevi lestvici. Čutili so ga prebivalci Rima in okolice, vendar pa ta ni prinesel novih smrtnih žrtev. Tla so se stresla tudi okoli 15.20 ure, sunek pa je dosegel moč 3,6 po Richterju.

"Upajmo, da se bodo popotresni sunki nehali, saj otežujejo delo reševalcem, prav tako ni lahko preživelim. Če se bo zemlja premikala vsako noč, se ljudje tudi v šotorih ne bodo več počutili varne," je povedala Angelo Cutaia iz civilne zaščite, ki pomaga v enem od šotorskih območij na obrobju L'Aquile, kjer se trenutno nahaja okoli 2.000 ljudi. 

Popotresna škoda v L'Aquilii
Popotresna škoda v L'Aquilii FOTO: Reuters

Število žrtev se je medtem povečalo že na 281, še vedno pa pogrešajo od 20 do 30 ljudi. Ranjenih je 1.170 ljudi, od katerih jih je 179 v kritičnem stanju. Med mrtvimi naj bi bilo tudi najmanj 16 otrok, med njimi pet mesecev star dojenček.

Tudi to noč je v šotorih preživelo okrog 17.000 ljudi, ki so ostali brez domov, skupaj pa naj bi bilo takšnih okrog 28.000. Po besedah vodilnih tamkajšnjega Rdečega križa bi lahko minilo več mesecev ali celo let, preden se bodo vsi lahko vrnili na svoje domove. Po ocenah italijanske vlade bo popravilo vseh stalo okrog tri milijarde evrov.

Iskali bodo do nedelje

Italijanski notranji minister Roberto Maroni je medtem napovedal, da bodo iskanje pogrešanih podaljšali še do nedelje. Od torka sicer niso našli nobenega preživelega, tako da gre zdaj za iskanje trupel in ocenjevanje gmotne škode. Danes so tako izpod ruševin študentskega doma potegnili še tri trupla študentov, kar je smrtni davek v rušenju te stavbe dvignilo na sedem. "Dokler vemo, da so pod ruševinami ljudje, bomo nadaljevali iskanje, tudi če smo prepričani, da so mrtvi. Družine morajo vedeti, kaj se je zgodilo njihovim ljubljenim,“ je dejal eden od gasilcev.

Kljub katastrofi se tamkajšnji prebivalci pripravljajo na slavljenje velike noči. Postavili so celo improvizirane kapele, v katerih bodo organizirali maše.
Kljub katastrofi se tamkajšnji prebivalci pripravljajo na slavljenje velike noči. Postavili so celo improvizirane kapele, v katerih bodo organizirali maše. FOTO: Reuters

Območje je obiskal tudi italijanski predsednik Giorgio Napolitano, ki je reševalcem dejal, da je "tukaj iz občutka dolžnosti, prizadetosti in tudi hvaležnosti za vse, kar delate“. Svoj obisk je napovedal tudi papež Benedikt XVI., ki je dejal, da bo prišel "takoj, ko bo mogoče“, vendar pa je tiskovni predstavnik dejal, da se to ne bo zgodilo še vsaj dva tedna.

Pahor napovedal odprtje računa za pomoč žrtvam

Premier Borut Pahor je napovedal, da bo Slovenija za žrtve potresa v osrednji Italiji odprla poseben račun, na katerega bodo lahko državljani nakazali denar za pomoč prizadetim. Kot je pojasnil, se je o tem dogovoril z italijanskim premierom Silviom Berlusconijem.

Pahor je v današnjem telefonskem pogovoru Berlusconiju ponovno izrazil solidarnost in italijanskega kolega povprašal, ali Italija potrebuje kar koli, kar bi Slovenija lahko ponudila v pomoč. Berlusconi je dejal, da tovrstne pomoči trenutno ne potrebujejo, če pa jo bodo, se bodo obrnili na kabinet predsednika vlade.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manuelapracek
10. 04. 2009 22.56
Dragi/a Odessa ne vem če se zavedaš da ta potres ni nič povezan z vulkanom,mogoče ti je v teh dneh ušla kakšna vrstica kakega članka
jezek_Slovenski
10. 04. 2009 09.10
manuelapracek 09.04.2009, 22:11 Tudi če je žarišče v osrednji italiji,so žile vulkana do Slovenije.
Bolivar
10. 04. 2009 03.20
BAje ima Berlusconi okoli 16 milijard € osebnega premoženja! Kaj pravite,a bi ob takem primeru lahko vsaj kako milijardo primaknil v sklad za prenovo teh mest!? Pomoje da...
benecanka
09. 04. 2009 20.58
mam filling, da bo škorenjček razpadu...
odbogaposlan
09. 04. 2009 19.29
Odessa, Kajti to je božja kazen za Berlukonija....
jezek_Slovenski
09. 04. 2009 17.59
Moje mnenje je ,da se tam spodaj nekaj hudega dogaja,kajti Vezuvij že en lep čas ne daja pare ven,, to je samo mnenje
plutto
09. 04. 2009 16.28
Berlusconi ,je preponosem sam nase in misli ,da bo sam vsemu kos,zato je zavrnil tujo pomoč... info je dost na italijanskih tv kanalov..samo do nas ne pridejo...Media set Berlusconijeva, pa kr mal blokira ja že celotno zadevo.
Ramzess
09. 04. 2009 11.01
Etano, ta podatek tudi jaz pogrešam, kje žarišče potresa, ali več, poleg tega je ta, gledano skupno, potres nekam dolg, nekaj dni že, koliko sunkov so našteli že skupno, mora biti že nekje med 500 in 800. Potres se je razširil že na Albanijo, pa kaj se dogaja tam spodaj, kako daleč gre to lahko, mar nismo na isti 'sredozemski' plošči. Zadeva kar ne neha. Kaj je z Vezuvom, pa še vsaj en vulkan je v Italiji, nekje osrednji se mi zdi. Skratka vse skupaj je nekam zelo čudno, a hkrati premalo podatkov, za celostno in jasnejšo sliko. Tale njihov predsednik pa je tudi patron, bodobno kot kitajski, noče tuje pomoči, pa še informacij je nekam malo od tam, kot da jih blokirajo, kot da ne bi bilo v naši soseščini.
etano
09. 04. 2009 09.44
Ja, Nelonen, Berlusconi pa res zna pomirit ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo, brez vse imovine in svojcev. Bedak! Pa vsak dan raste število mrtvih... Kje je pa sploh žarišče? Sem spregledala podatek.
Nelonen
09. 04. 2009 09.19
Ni panike, sej folk je itak na kampiranju tam