Tujina

Tisoči proti marionetni vladi

Bagdad, 27. 03. 2008 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Oblasti v Iraku ne predstavljajo Iračanov, ampak Američane, meni desetine tisočev ljudi, ki so zasedli bagdadske ulice.

Nepregledna množica je zasedla ulice šiitskega dela Bagdada.
Nepregledna množica je zasedla ulice šiitskega dela Bagdada. FOTO: Reuters
V bližini Basre so uporniki razstrelili enega od dveh najpomemnejših iraških naftovodov, ki je tudi pomemben vir financiranja iraške vlade. Pretok nafte se je zmanjšal za tretjino, v ZDA pa se je zaradi napada sodček nafte podražil za več kot dolar.

Bagdad so preplavili demonstranti. Več deset tisoč, po nepotrjenih podatkih vira z iraškega notranjega ministrstva pa celo več sto tisoč pristašev skrajnega šiitskega klerika Moktade al Sadra, je zahtevalo zamenjavo vlade. Prepričani so namreč, da trenutno državo vodijo ameriške marionete.

"Zahtevamo odstavitev Malikijeve vlade, saj ne predstavlja ljudstva. Predstavlja Busha in Cheneyja,“ je dejal eden do udeležencev.

Zaradi vse hujšega nasilja v Iraku so odpovedana romanja iranskih vernikov v šiitska sveta mesta Nadžaf in Kerbalo. Iransko zunanje ministrstvo svojim državljanom tudi svetuje, naj ne potujejo v Irak.

Ti so se zbrali tudi zaradi ofenzive v Basri, uperjene proti članov Al Sadrove Mehdijeve vojske. Začela se je v torek, spopadi pa so se razširili po celotnem jugu države in tudi v Bagdad. V njih je umrlo že več kot 130 ljudi. Gre za doslej največjo ofenzivo iraških sil brez podpore Američanov.

Priljubljeni Moktada al Sadr vztraja, da prekinitev ognja še velja. Iračane pa prepričuje, da ga v nasprotju z vlado v Bagdadu zanima zgolj njihova dobrobit.
Priljubljeni Moktada al Sadr vztraja, da prekinitev ognja še velja. Iračane pa prepričuje, da ga v nasprotju z vlado v Bagdadu zanima zgolj njihova dobrobit. FOTO: Reuters

Akcija je ogrozila prekinitev ognja, ki ga je avgusta lani razglasil Al Sadr. Ta sicer vztraja, da prekinitev še velja, svoje privržence pa poziva k civilni nepokorščini. Šole, univerze in trgovine naj ostanejo zaprte, predlaga in grozi, da bodo nezadovoljstvo ljudi kmalu občutili v celotni državi.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravicen
28. 03. 2008 11.23
He he kako se bo američanom še kolcalo po Huseinu Saj po moje se jim že samo priznat nočejo
izbruh@gmail.com
28. 03. 2008 09.24
Valjda, oni hočejo strogo šeriatsko državo, ne pa neko dekadentno zahodnjaško demokracijo....