Tujina

Tisk o Blairu glede Iraka

Haag/Stockholm, 25. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski tisk se je odzval na predstavitev dokumenta, ki ga je britanski premier Tony Blair predstavil v spodnjem domu parlamenta. V večini menijo, da je Blair dokazal, da je Sadam Husein nevaren tako za mir v regiji kot mir v svetu.

Blair je dokument o Iraku predstavil v spodnjem domu parlamenta v torek
Blair je dokument o Iraku predstavil v spodnjem domu parlamenta v torek FOTO: Reuters

Nizozemski konservativni De Telegraaf meni, da je Blairovo sporočilo jasno - Husein predstavlja nevarnost za ves svet. V časopisu menijo, da je Irak pod vodstvom Huseina vrh nevarnosti za Iračane same, za regijo ter za ves svet. Nevarnost iraškega vodstva so spoznale le ZDA, britanski premier pa je s torkovim dokumentom iz sanj potegnil "nevarno naivne ljudi", ki se niso zavedali realne nevarnosti Sadama Huseina. Irak se mora ločiti od orožja, če ne prostovoljno, potem s silo, zaključuje nizozemski De Telegraaf.

Švedski konservativni dnevnik Svenska Dagbladet poudarja, da dokazi za iraške grožnje ležijo na mizi. Nenavadna predstavitev britanske vlade o oceni iraških kapacitet orožja je okrepila sliko, da je Sadam Husein zaradi ohromelosti Zahoda v zadnjih letih dobil manevrski prostor za ponovno izgradnjo vojaških zmogljivosti. Švedski dnevnik še piše, da si nihče ne želi nepotrebne vojne proti Iraku. Ni pa nepotrebno zagotoviti spoštovanja odločitev ZN in sklepov Varnostnega sveta. Še manj bi bilo nepotrebno osvoboditi zatirano ljudstvo Iraka izpod diktatorja, ki predstavlja dobro dokumentirano grožnjo za okolje.

Po pisanju britanskega Financial Timesa pa Blairovo poročilo dokazuje, da iraški diktator ni opustil ambicij po izdelovanju prepovedanega orožja. Premierov dokument trdi, da je Sadam Husein sposoben ogroziti sosede in svetovno skupnost, če bo ostal nenadzorovan. 50 strani obsegajoči dokument ne ponuja dokazov, da je potrebna takojšnja vojaška akcija. Niti ne predstavlja močnega argumenta proti politiki omejevanja vpliva. Ugotovitev glede iraškega jedrskega orožja je bolj v skladu s trenutno neodvisno analizo Mednarodnega inštituta za strateške raziskave kot s panično retoriko, ki prihaja iz Londona in Washingtona, zaključuje Financial Times.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA