Tujina

Tiralica za ameriškimi agenti

Milano/Washington, 23. 12. 2005 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Italijansko sodišče je izdalo zaporni nalog za 22 agentov CIE, osumljenih ugrabitve egipčanskega imama.

Italijansko sodišče lovi 22 ameriških agentov, osumljenih ugrabitve imama
Italijansko sodišče lovi 22 ameriških agentov, osumljenih ugrabitve imama FOTO: Reuters
Italijanski premier Silvio Berlusconi je pred dnevi poudaril, da ne verjame, da so agenti CIE ugrabili Abu Omarja, ter dodal, da terorizma ne bo mogoče premagati, če bodo vlade igrale po pravilih.

Skoraj tri leta po izginotju nekdanjega imama v Milanu Abu Omarja, ki naj bi ga ugrabili agenti ameriške obveščevalne agencije CIA, je italijansko sodstvo okrepilo iskanje odgovornih. Tožilstvo v Milanu je tako izdalo evropske zaporne naloge za 22 agentov ameriške obveščevalne agencije CIA, osumljenih sodelovanja pri njegovi ugrabitvi. Na podlagi teh nalogov bi lahko osumljence aretirali v katerikoli od 25 članic Evropske unije. Poleg tega so Interpol pozvali, naj si prizadeva za aretacijo osumljencev.

Omarja, ki so ga italijanske oblasti sumile sodelovanja s teroristično mrežo Al Kaida, naj bi ameriški agenti februarja 2003 ugrabili ter ga najprej prepeljali v vojaško oporišče na severu države, kasneje pa v Egipt, kjer naj bi ga mučili. Abu Omar naj bi še vedno bil v priporu v omenjeni državi.

Italijanska policija je v Neaplju aretirala tri Alžirce, osumljene članstva v teroristični skupini, ki naj bi bila povezana z Al Kaido.

V ZDA pa se je neuradno izvedelo, da so pred ugrabitvijo obvestili italijansko obveščevalno službo, kar italijanska stran odločno zanika. Italijanski tožilci, ki so prejšnji mesec pozvali ministra za pravosodje Roberta Castellija, naj od Združenih držav uradno zahteva izročitev osumljenih agentov, pa še čakajo, kako se bo minister odločil.

ZDA proti preiskavi

Nicola Calipari
Nicola Calipari FOTO: Reuters

ZDA so izključile možnost ponovne preiskave o smrti italijanskega tajnega agenta Nicole Caliparija, ki ga je 4. marca ubila ameriška patrulja, ko je na bagdadsko letališče spremljal italijansko novinarko Giuliano Sgrena. "Za nas je zadeva zaključena," je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Sean McCormack v odzivu na četrtkovo odločitev rimskega tožilstva, ki je ameriškega marinca Maria Lozana obtožilo naklepnega umora Caliparija.

Okoliščine umora 51-letnega vodje italijanskih vojaških obveščevalcev v Iraku sta preiskovali ameriška in italijanska preiskovalna komisija, ki sta prišli do različnih zaključkov. Medtem ko ameriška stran zagotavlja, da so njeni vojaki ravnali v skladu s pravili, Italija trdi, da je Calipari umrl zaradi napake pri ravnanju ameriških vojakov, ki so nadzirali cesto do letališča.