Tujina

Timesova osebnost leta tokrat umorjena Neda

London, 27. 12. 2009 18.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ugledna britanska revija Times je za svetovno osebnost leta razglasila ubito iransko študentko Nedo Soltan, ki je umrla med protesti proti izvolitvi predsednika Ahmadinedžada.

Neda Agha Soltan
Neda Agha Soltan FOTO: Reuters

Neda Soltan so ubili 20. junija letos med protesti številnih privržencev iranske opozicije na ulicah Teherana, ki so nasprotovali uradnim izidom predsedniških volitev. Ti so namreč kazali na vnovično zmago Mahmuda Ahmadinedžada, protestiniki pa so prepričani, da je zmagal s prevaro.

Neda Soltan se ni ukvarjala s politiko. Tudi volitev 12. junija se ni udeležila. Mlada študentka je bila prestrašena, ker je iranska vlada brez sramu priredila rezultate volitev in tako ponovno ustoličila Ahmadinedžada. Ni se ozirala na opozorila njene družine, osem dni po volitvah je s svojim učitelem glasbe odšla na ulice Teherana in se pridružila velikim protestom. "Tudi, če moje srce presreli krogla, to ni pomembno," je rekla svojemu zaročencu. "Borimo se za bolj pomemben cilj. Ko so pod vprašajem naše ukradene pravice, ne smemo oklevati. Vsi smo odgovorni. Vsak človek na tem svetu pusti svoje stopinje," je povedala takrat še živeča 26-letna študentka.

Mahmud Ahmadinedžad
Mahmud Ahmadinedžad FOTO: Reuters

Zdravnik Araš Hedžazi, ki je bil v času, ko je Neda umrla poleg njega, je povedal, da je potem, ko jo je zadela krogla, skušala še nekaj vprašati. "Zakaj?" je dejal Hedžazi, ki je skušal rešiti njeno življenje. Zakaj so volitve, ki so povzročile toliko vzburjenja, prinesle vlado, ki se ima za najbolj moralno in se drži najbolj plemenitih islamskih načel, a hkrati mori svojo mladino?

Omenjali so jo tudi voditelji

40-sekundni videoposnetek njenih zadnjih vzdihljajev, narejen z mobilnim telefonom, je kmalu po njeni smrti videl ves svet. Čez noč je postala globalni simbol brutalne drže režima in izrednega poguma iranske opozicije. Njeno ime so omenili številni svetovni voditelji, med njimi tudi Barack Obama in Gordon Brown. Pred iranskimi velposlaništvi po svetu so se zbirale velike množice protestnikov, ki so prižigali sveče, nosili njene slike in majice z napisi: "NEDA – ne sprejemammo ničesar razen demokracije."

Tudi v Iranu je dobila svoje mesto. Njenemu imenu so posvetili številne vigilije, njen grob je postal svetišče, 40. dan po njeni smrti, kot to določajo šiitski obredi, pa so zaznamovali z velikimi demonstracijami v Teheranu, ki jih je zadušila iranska policija.

Zgodba o njeni smrti je bila tako močna, da je režim uporabil res izredne ukrepe, da bi jo utišal. Prepovedali so žalne slovesnosti, raztrgali so črne plakate pred njenim domom in vztrajno zahtevali, da jo pokopljejo v družinskem krogu. Njeni družini pa so ukazali, naj bo tiho. Njenim staršem naj bi celo ponuduli pokojnino, če v javnosti povedo, da so jo ubili tuji agenti.

Ubili naj bi jo pripadniki provladne milice Basidž, a režim še naprej krivi Hedžazija. V Teheranu so celo nadlegovali njegovo družino, skušali zapreti njegovo založniško podjetje, obtožili pa so ga, da je britanskim agentom pomagal pri izvedbi umora.

Iran
Iran FOTO: Reuters

Nedina mater Hadžar Rostami Motlagh je bila vsa iz sebe. "Neda je umrla za svojo domovino, ne pa zato, da bi jaz dobivala dohodek od fundacije mučenikov. Če ti uradniki govorijo, da je bila Neda mučenik, zakaj potem kar naprej brišejo rdečo barvo z njenega nagrobnika?" se je vprašala in dodala, da bi zavrnila tudi, če bi ji nekdo ponudil ves svet.

Ko bo padel režim, bo postala mučenica

Times še piše, da je šest mesecev po Nedini smrti jasno, da ni umrla zaman. To, kako je umrla, in kasnejši odziv oblasti so razblinile še zadnje kaprice legitimnosti, ki so režimu preostale. Pomagala je navdihovati opozicijsko gibanje, ki ga zdaj vodi njena generacija. Niso je ustavile niti številne aretacije, prirejena sojenja, pretepanje in mučenje, njena odločnost in pogum pa sta navdihnila ves svet.

S tem, ko se približuje novo leto, se zdi, da takoimenovano Zeleno Gibanje pridobiva zaupanje. Ne zdi se več nemogoče, da bi lahko režim padel že v prihodnjem letu. Če in ko se bo to zgodilo, bo Soltanova ostala v spominu kot znamenita mučenica druge iranske revolucije.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dark Knight
28. 12. 2009 10.03
a ji ni blo vcasih Nadia ime?
Spetsnaz
28. 12. 2009 03.34
pijanec22 28.12.2009, 03:23 Evo! kako smo razlicni ! Pravzaprav mene bolj skrbi ..kaj slovenski drzavlajni menijo in cutijo!! Afrika? Kaj mislite, da oni vedo za nase probleme? A sploh vedo, kje je Slovenija????????????
pijanec22
28. 12. 2009 03.23
mac4_m27.12.2009, 22:510 zahodnjaki vedno izražajo simpatije s trpečimi, ki trpijo skladno z njihovimi interesi. Medtem, ko sami skrbijo, da se brutalno etnično čiščenje v sudanu, kjer umirajo miljoni ned prikriva pred očmi njihovih ljudi. -------------- Če pa bi kdo napadel Sudan, pa bi spet tu gor jamral o tem, kako se nekdo vtika v notranje zadeve drugega, kako se nekdo igra svetovnega policaja itd. Kakšna hinavščina.
mery-jane
28. 12. 2009 00.43
''.../je s svojim učitelem glasbe odšla na ulice Teherana .../" '' Tudi, če moje srce presreli krogla, to ni pomembno/...'' '' Njenim staršem naj bi celo ponuduli pokojnino, če v javnosti povedo/...'' sej razumem da se zatipkate. ampak pred objavo morte pa vseen še enkrat prebrat, ka ste napisal.
deadea
27. 12. 2009 23.19
migo
27. 12. 2009 22.55
samo v prvem delu članka 3 napake :O
mac4_m
27. 12. 2009 22.51
zahodnjaki vedno izražajo simpatije s trpečimi, ki trpijo skladno z njihovimi interesi. Medtem, ko sami skrbijo, da se brutalno etnično čiščenje v sudanu, kjer umirajo miljoni ned prikriva pred očmi njihovih ljudi. Ne samo,da niso nič boljši od iranskega predsednika, žal so odgovorni za stotisoče mrtvih ned....
Spetsnaz
27. 12. 2009 20.26
AHA..CE NEBI BILA LEPA ? KAJ BI BILO POTEM? PA NIJE TO BRATE IZBOR ZA MISS!!! BUTALC! detict 27.12.2009, 19:26 11 lepa je pa... Tak kot vecina zensk, ki morajo skrivati svoj obraz za crnimi cunjami...
NENORMALEN
27. 12. 2009 20.12
AMERIKA, AMERIKA, LJUBIM TE!!!!
Abacus
27. 12. 2009 20.01
Saj ni toliko pomembna Neda ,ona je le simbol ,pomembni so vsi ostali mrtvi.
Abacus
27. 12. 2009 19.59
Soltan je madžarski priimek
bigich
27. 12. 2009 19.59
Bismillah rahman i rahim. Lahko se spravimo vsi skupaj protestirat proti davkom ... da jih ukinemo! Gremo? In to nasilno ... mecimo molotovke in kamenje... ce dobimo metek v glavo postanemo muceniki? Se na youtube postavimo filmcke in smo lahko jutri v kaksnem filmu, ki je posnet po nas. Resnicno nasedate ameriski propagandi, ki je v stilu Hitlera pozgala rajhstag in obtozila muslimane. Pac sej veste show must go on. Ce bi se ljubili in ce bi bil mir potem amerika ne bi imela pomena svetovnega policista. Ko se orozje ustvari ga je treba tudi potrosit. Kaj ne? A On ve najbolje.
yahoo4mail
27. 12. 2009 19.41
PROSIM NE NASEDAJTE AMERIŠKI PROPAGANDI!!
detict
27. 12. 2009 19.26
lepa je pa... Tak kot vecina zensk, ki morajo skrivati svoj obraz za crnimi cunjami...
Spetsnaz
27. 12. 2009 19.23
Ameriska propaganda je neutrudljiva ! Po tej logiki, je kar nekaj Iraških, Afganistanskih in Palestinskih studentov osebnost...cesa???
life_sucks
27. 12. 2009 19.15
hmm...zanimiva izbira osebnosti leta
Exodus
27. 12. 2009 19.07
kdo je to lol?