Slovenija

Tik pred koncem počitnic iščejo kar 600 predmetnih učiteljev

Ljubljana, 20. 08. 2024 18.57 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadej Grešovnik
Komentarji
172

Le še približno dva tedna loči naše šolarje do začetka novega šolskega leta, ki bo, opozarjajo šolniki, vnovič razgalilo malomarnost državnega upravljanja s sicer dragocenim izobraževalnim sistemom. Kdo bo poučeval otroke? Ne le v zdravstvu, o katerem pogosto govorimo, tudi v šolstvu, opozarjajo ravnatelji, se kadrovska stiska iz leta v leto le še poglablja. Več kot 600 predmetnih učiteljev ta hip iščejo naše osnovne šole. A na drugi strani na vodstva šol padajo tudi očitki, saj se je ob koncu preteklega šolskega leta na zavod za zaposlovanje prijavilo kar 900 uslužbencev, ki so bili pred tem zaposleni v izobraževanju. Zakaj?

Kadrovska stiska se iz leta v leto povečuje. Mlajše generacije v razredih ne zdržijo dolgo ali pa jih ta poklic enostavno ne zanima. Starejši učitelji pa počasi zapuščajo učilnice. Kako bo septembra, kako prihodnje leto ali leto kasneje? "Če bi zahtevali, da so v razredih sami ustrezni učitelji, potem bi lahko marsikateri razred, oddelek zaprli, morda tudi katero šolo. Namreč čedalje več je v šolah zaposlenih ljudi, ki sploh niso učitelji," pravi Mojca Mihelič, predsednica združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev. V šolstvu čakalnih vrst ni. Pouk mora teči, pa četudi v razrede stopajo že upokojeni učitelji, vse pogosteje študentje, učitelji, neizobraženi za poučevanje posameznih predmetov. "Vse to zmanjšuje kakovost javnega šolstva v tej državi in seveda poglablja krizo. To pa je ena ključnih težav te države, ki se je politični razred do danes ne zaveda v dovolj veliki meri," opozarja Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ.

Tu so še, opozarjajo šolniki, iz leta v leto težji pogoji dela. "Vse pogosteje smo tarče napadov, gneva, mnogokrat prezira," opozarja Miheličeva. Tudi zato resno razmišljajo, da bi tudi šolniki sledili predlogu zdravnikov, ki s spremembo kazenskega zakonika zahtevajo dodatno zaščito pred denimo grožnjami ali verbalnimi, celo fizičnimi napadi. "Plača kaže na to, kako družba ceni naš poklic. Še bolj kot plača sama je glavni problem, da je šola postala nek poligon za merjenje moči oziroma poligon, kjer družba stresa vse stiske, ki so se nabrale. Ko rečem družina, mislim pri tem na starše, okolico," dodaja Miheličeva.

Ob pomanjkanju delovne sile na eni strani pa ob podatkih zavoda za zaposlovanje vse glasnejši očitki. Julija naj bi se namreč na zavod prijavilo kar 900 delavcev, ki so bili pred tem zaposleni v šolah. Gre za nedopustno prakso, opozarja Štrukelj: "Gre za to, da se nekaterim, ki so zaposleni sicer za določen čas, delovno razmerje konča ob koncu pouka, potem za počitnice niso zaposleni. Potem jih pa 1. septembra spet zaposlijo, zato da privarčujejo pri dveh plačah. Meni se zdi to popolnoma neetično in tudi do neke mere neumno v času, ko je pomanjkanje delovne sile tako veliko." 

Da gre za povsem zavajajoče podatke, odgovarja Miheličeva. Ta hip namreč šole z razpisi iščejo več kot 600 predmetnih učiteljev. Na zavodu je prijavljenih le nekaj 10. Da so tudi sicer šole pri kadrovanju odvisne od ministrstva, ki bodisi odobri zaposlitev ali ne, še pojasnjuje. V na videz visokih številkah pa da je, kot rečeno, le peščica učiteljev, v večji meri pa gre za pomočnike, spremljevalce ter drugo osebje, denimo kuharje, hišnike in čistilce.

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
21. 08. 2024 20.10
+1
Nekaterim ni več treba v šolo hodit. Imajo face book in tam zvejo vse. Pravi google zdravniki, če je treba inženirji skratka ni kar ni. Tako preorosto je to. Kaj pa rezulrati? Jih še ni pa vendar verjamejo da bodo. 😀😀😀😀
ToSmJesz
21. 08. 2024 19.55
+1
Če bi mene vsakega junija odpustili in septembra nazaj zaposlili, kot se to dogaja moji sorodnici, bi tudi premislil, če še želim biti v tej branži.
srecnii
21. 08. 2024 13.01
+1
Imam nečakinjo ki ni še 18 let, vse pohvale, čez poletje delala, v šoli odlična starši so pa strogi. Pogovrja se lepo, je resna
Duh8
21. 08. 2024 11.47
+5
Dandanes delati s to razvajeno mularijo? Kapo dol učiteljem, ki še vztrajajo in čestitke tistim,ki so dali odpoved. Najprej je treba mulce doma v red spraviti.
JApajaDAja
21. 08. 2024 11.45
+6
ne vem, če se slo sploh zavedamo kaj to pomeni za generacije, ki prihajajo v ta učni program,v ta sistem ideologij,propagand...v vseh smereh....
ALPS
21. 08. 2024 10.51
+10
To je odraz stanja družbe. Po 15 letih socjalnih omrežij, je prišlo na dan, da večina prokastinira na FB, Instagramih , tiktokih.. in nimajo več časa za družino. Posledično otroku, kadar joka že v vozičku dajo mobitel. Taki otroci so asocijalni in kadar pridejo v šolo so "otrok s posebnimi potrebami". Učitelji so pri tem dodatno obremenjeni, razred vlečejo nazaj. Ti starši pa zahtevajo, da se šola ukvarja z otrokom in da problemi, ki jih starši naredijo z malomarnostjo in odvisnostjo od socijalnih omrežij ter ne razumejo zakaj le njihov otrok ima problem... Medtem ko ministerstvo za šolstvo bluzi o inkluzivnosti in normativih.. Jaz bi večjo moč dal obvezni starševski uzgoji in CSDjem ter uvedel strožje ukrepe za izločanje takšnih otrok v posebne šole. Takšen ukrep bi bil še bolj pisan na primer romov v Kočevju, ker bi CSD takšne otroke lahko dal v centre za prevzgojo.. Žal v trenutnem stanju pogovarjati se o inkluziji je nemogoče. Druga opcija bi bila prepoved socijalnih omrežij.. to pa je zelooo zanimiva tema..
iskriv
21. 08. 2024 11.03
+2
Včasih so bile za mladoletne prestopnike tako imenovane poboljševalnice ( ustanove za prevzgojo ) , sedaj pa bi NSi pošiljal te naravnost v zapor , kaj bolj neumnega si ti niso mogli umisliti !
Nebodijetreba
21. 08. 2024 11.49
+5
Saj je bilo povedano, da to ne bi bil klasični zapor. Najprej bi bilo treba učiteljem vrniti pristojnosti in uvesti stroge vzgojne ukrepe, da bi otroci začutili odgovornost. Danes pa za prestopnikova dejanja plačujejo razredniki, ki morajo pisati neke programe, prekrškarji obvsem tem izpadejo frajerji in so zed ostalim. Pri medvrstniškem nasilju pa je praviloma kaznovana žrtev z izločanjem ... namesto, da bi nasilnika takoj prešolali ( ali po predlogu NSI poslali v otroški zapor, bivši prwvzgojni dom.
kiropraktik
21. 08. 2024 12.02
+2
Ja, v zapor! Pa ne slovenski! Najbolje v turški, kjer si morajo zaporniki sami plačati bivanje in hrano!
srecnii
21. 08. 2024 10.40
+9
Ta današnja mladina je polna samega sebe, vse vejo vse znajo stari so komaj 17 let ali komaj 18-19 let in so pobral pamet vsega sveta. Ko smo bili mi toliko stari, smo moral starše ubogat, bit pridni in večina je zrasla v dobre ljudi. Te današnjim mulcem ne sme noben nič narest, ker potem vsi emdiji pišejo o nasilju. Kam to zdaj pelej kot v totalno pogubo vsega.
srecnii
21. 08. 2024 10.38
+10
Zlati sončki razvajenih staršev, učitelj pa naj bo tiho, zato pa gre in še bo šlo vse v tri krasne. Učitelj je učitelj, če so poredn otroc ga je potrebno kaznovat in starši bi to moral pdopret. Tako bi otroc zrasli v dobre ljudi.
Primula1
21. 08. 2024 10.14
+10
Zakaj je bilo 900 šolnikov na zavodu na koncu šolskega leta?! Ker je sistem nastavljen tako, da so učitelji, predvsem mladi zaposleni za določen čas, na koncu šolskega leta poteče pogodba in bum na zavod. Problem se bo rešil, ko bo poklic učitelja pravilno (tudi) finančno ovrednoten in se bo mladim splačalo učiti. Za 1.100 EUR plače s psihopatskimi otroci nihče noče imeti opravka. Naslednja faza so privatne šole, ki so 100% financirane s strani države. Tam bodo imeli učitelji 3.000+ plače in uganite, ali bodo imeli težave s kadrom? Seveda ne, starši bodo pa veselo šolnino plačevali. V javnih šolah bodo pa absolventi geografije učili fiziko. Amerika na velika vrata....
Cobra007
21. 08. 2024 10.04
+15
Poklic učitelja je čisto razvrednoten, pa ne samo pod to vlado, ampak se je začelo to, ko se je Slovenija osamosvojila. Ni treba veliko pametovat, v šole je treba uvesti nazaj red in disciplino. Pa učiteljem dati več pooblastil in pošteno plačo! Tudi mi smo hodili v šolo, pa smo se držali reda in spoštovali učitelje. Pa nam danes nič ne manjka. V današnjem času ti mulo rece: J.B.S. in se ti smeji v obraz. Če mu daš ukor ali opomin, jih to sploh ne gane.
Stane Adami?
21. 08. 2024 10.03
+13
Glavni krivec je vsekakor ŠTRUKELJ in njegovi brezdelni levičarji.
Sakramenttinajne
21. 08. 2024 10.01
+6
10 dni pred začetkom šolskega leta iščejo 600 učiteljev , kaj so bili vsi 2 meseca na počitnicah. Če prištejemo še krompirjeve,novoletne, zimske,prvomajske in najmanj 14 dni dopusta so 4 mesece na dopustu. Tega Štrukelj ne omenja ko stavkajo zaradi preobremenjenosti in zahtev za višje plače
Nebodijetreba
21. 08. 2024 10.18
+3
Kaj nakladaš! Nimaš pojma o delu učitelja! 19. 8. so začeli delati, v juliju pa je tudi večina delala do 10. Pa brez skrbi bodi, da je marsikateri v času svojega dopusta pisal letne priprave za predmete in razrede kjwr bo poučeval. Pa da ne govorim o popoldanskem in delu med vikendi ... pa o delu z mularijo, ki je niti starši doma ne obvladajo. Zato: "Le čevlje sodi naj kopitar!"
Smuuki
21. 08. 2024 10.48
+1
Zavajaš. Na današnji dan še noben učitelj ne dela. V četrtek bo prvi delovni dan
kiropraktik
21. 08. 2024 09.47
+14
Iščejo se učitelji z znanjem albanskega jezika! In to v Sloveniji! Kdo je tu nor?
boslo
21. 08. 2024 09.58
+9
Narod, ki hodi na volitve in daje potuho takšnim politikom
Smuuki
21. 08. 2024 09.41
+8
Učitelji bežijo iz tega poklica ker se je vloga, ugled učitelja podredil pravicam ucencem. Učitelj ni več suveren. Dominantni starši komandirajo učitelja. Še ena od levičarskih zablod. Nekontrolirano podeljevanje pravic kaže rezultate. Nikomur niso všeč. Čas je za konkreten miselni zasuk
Stane Adami?
21. 08. 2024 09.40
+9
Kučanov zet je učitelje popolnoma razvrednotil. Postali so samo še oskrniki malih sončkov.
Smuuki
21. 08. 2024 09.56
+10
Vse kar je v živlhenju štrukelj naredil je nepopravljiva škoda. Zelo negativen lik človeka
Kostorog
21. 08. 2024 09.35
+8
Naj zaposlijo strokovnjakinjo iz področja kriminalitete Mojco. M. P. pa bo čez tri tedne drugače razmišljala.
Borec21
21. 08. 2024 09.28
+5
Normative naj dvignejo na 32 kot včasih
T-I-T-O
21. 08. 2024 09.14
+4
Ministrica za šolstvo malo boš plaće povišala ućiteljem pa GOLOB ali se poslovi z svoje službe in bodo delali če pa bo kakšen nor pa ne pride noter,kak vas ni sram pisat vsako leto izšolate učitelje nekje na vrhi je napaka,da noćejo delat zastojn.Će dobijo višjo plaćo drugje v trgovini naprimer.
iskriv
21. 08. 2024 09.12
+13
"To pa je nedopustno," pravi Branimir Štrukelj iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, je do sedaj prespal dogajanja v izobraževanju , kot tudi takrat , ko so pedagogom odvzeli vse pravice , tudi do kaznovanja učencev in dijakov . SINDIKAT BI MORAL V PRVI VRSTI ZAGNATI VIK IN KRIK OB PRVEM ZAZNAVANJU TAKIH ZAPOSLOVANJ , PA SE BORI SAMO ZA LASTEN PRESTIŽ ! Poznan mi je primer , ko je magistra slovenskega jezika poslala 147 prošenj za zaposlitev , pa je dobila samo en negativen odgovor , ostalim se še to ni zdelo vredno , zato se je zaposlila v tujini , kot fizična delavka za tekočem traku in to ni osamljen primer !
JAZsemTI
21. 08. 2024 09.09
+13
Pred skoraj 30 leti je prišel film Dangerous minds in smo se držali za glavo v kakšnih razmerah delajo učitelji v ZDA. Danes je pri nas skoraj tako in kdo pameten bi si želel takšnega poklica? Najprej dolžnosti in nato pravice pa bo takoj lažje in lepše vsem.