Tujina

Tihi poklon žrtvam

Madrid, 11. 03. 2006 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Španci so se ob drugi obletnici napadov v Madridu spomnili žrtev najhujšega terorističnega napada v državi.

V Madridu so počastil spomin na žrtve bombnih napadov leta 2004
V Madridu so počastil spomin na žrtve bombnih napadov leta 2004 FOTO: Reuters

Španci so se danes, ob drugi obletnici terorističnih napadov v Madridu, spomnili žrtev najhujšega terorističnega napada v državi, ki je terjal 191 življenj. Na žalni slovesnosti v madridskem parku Retiro, ki sta se je udeležila tudi premier Jose Luis Rodriguez Zapatero in španski kralj Juan Carlos, so se tiho poklonili spominu na žrtve.

Na željo svojcev in sorodnikov žrtev na slovesnosti ni bilo slavnostnih govornikov. Namesto tega sta dva učenca, alžirska deklica in španski deček, položila venec v gozdu spominov, gaju z 191 olivami in cipresami, ki so jih zasadili v spomin na žrtve.

70-članska delegacij iz Maroka, od koder prihajajo mnogi od osumljenih za bombni napad, je prižgala sveče in se žrtvam poklonila na železniški postaji Atocha. Predstavniki katoliške, muslimanske in judovske skupnosti pa bodo zvečer na tej železniški postaji pripravili ekumensko slovesnost.

Eksplozije v središču in predmestju Madrida so terjale 191 življenj
Eksplozije v središču in predmestju Madrida so terjale 191 življenj FOTO: Reuters

Prav na železniški postaji Atocha v središču Madrida sta 11. marca 2004 zjutraj med prometno konico odjeknili prvi dve eksploziji, ena na vlaku, ki je stal na postaji, druga pa na vlaku na vhodu v postajo. Še dva napada sta se zgodila na postajah Santa Eugenia in El Pozo del Tio Raimundo v predmestju Madrida. Vse štiri eksplozije so odjeknile skoraj sočasno, v razmaku štirih ali petih minut. Terjale so 191 življenj, še okoli 2000 ljudi je bilo ranjenih.

Za razliko od prve obletnice napadov, ko je spomin na žrtve z minuto molka počastila vsa Španija, današnji dan večina Špancev preživela običajno.

Žalne slovesnosti v Madridu so se danes poleg premiera Zapatera in kralja Juana Carlosa udeležili tudi vodja španske opozicije Mariano Rajoy, predsednika parlamenta in senata, župan Madrida Alberto Ruiz Gallardon in predsednica Združenja žrtev 11. marca, Pilar Manjon, ki je v napadu tudi sama izgubila otroka.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
15. 02. 2007 09.19
Tolk nedolznih zrtev in to v imenu vere. Ne razumem