Tujina

Thaci: To bo lepo presenečenje

Priština, 22. 01. 2008 20.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kosovski premier napoveduje, da bodo v naslednjih dneh razkrili datum razglasitve neodvisnosti.

Datum neodvisnosti bodo kosovske institucije objavile v naslednjih dneh. To bo lepo presenečenje. Kosovski premier Hashim Thaci

Oblasti v Prištini in zahodne vlade so dosegle dogovor o datumu razglasitve neodvisnosti Kosova, je izjavil kosovski premier Hashim Thaci. Datum, ki naj bi ga javnosti razkrili v kratkem, je usklajen tako z Washingtonom kot z Brusljem, je zatrdil tik pred odhodom v Bruselj, kjer se bo v prihodnjih dneh sestal s predstavniki EU in zveze NATO.

"Govorili bomo o prihodnosti Kosova in prihodu nove mednarodne mirovne misije EU," je o svojem obisku povedal Thaci in dejal, da bo sam predstavil stališče institucij in prebivalcev Kosova, da je Kosovo pripravljeno postati neodvisna in suverena država.

Thaci napoveduje, da bo svet v kratkem izvedel, kdaj bo Kosovo samostojno
Thaci napoveduje, da bo svet v kratkem izvedel, kdaj bo Kosovo samostojno FOTO: Reuters

Rimski časnik La Repubblica je v nedeljo ob sklicevanju na neimenovanega italijanskega diplomata napovedal, da naj bi neodvisno Kosovo priznale vse članice EU, vendar so Prištino zaprosile, naj datum razglasitve samostojnosti uskladi z EU. O tem, kateri datum bi bil najprimernejši, naj bi v Uniji sicer še vedno obstajale razlike. Nekateri naj bi se zavzemali za razglasitev neodvisnosti takoj po drugem krogu predsedniških volitev v Srbiji, ki bo potekal 3. februarja, drugi pa naj bi želeli počakati na parlamentarne volitve v Španiji, 9. marca, saj bi utegnilo priznanje neodvisnega Kosova okrepiti separatistične težnje Baskov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

preprostež
23. 01. 2008 10.05
Novi Izrael se rojeva... in rodili se bodo novi Palestinci.
Celzij
23. 01. 2008 05.00