Tujina

Težave s priseljenci niso ovira za vstop v schengen

Strasbourg, 08. 06. 2011 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

487 glasov za in 77 glasov proti. Tako so glasovali evropski poslanci, ko so odločali, ali bodo Bolgariji in Romuniji dali zeleno luč za vključitev v schengnsko območje. Zadnjo besedo imajo države članice.

Evropski parlament je ocenil, da sta Bolgarija in Romunija pripravljeni za vstop v schengensko območje. Za je glasovalo 487, proti pa 77 poslancev. 29 se je glasovanja vzdržalo. Že v torkovi razpravi so poslanci podprli čimprejšnjo vključitev Bolgarije in Romunije v schengensko območje. Kot so poudarili, sta državi izpolnili tehnične pogoje, zato bi morali zanju veljati enaki kriteriji kot za ostale članice EU. So se pa oglasili tudi poslanci, ki so menili, da bi ob njunem vstopu Unijo preplavili Romi.

Obenem so poslanci dejali, da želijo biti obveščeni o dodatnih ukrepih na obmejnem področju med Bolgarijo, Turčijo in Grčijo zaradi morebitnega vala priseljencev. Omenjene države so med najobčutljivejšimi zunanjimi mejami Unije, glede teh mej pa obstaja več odprtih vprašanj. Po mnenju parlamenta sicer ta vprašanja ne predstavljajo ovire za polnopravno članstvo Bolgarije v schengnu, bo pa morala Bolgarija po vstopu v schengen sprejeti nekaj dodatnih ukrepov. Med njimi sta izpolnjevanje posebnega časovnega načrta ter priprava skupnega pristopa z Grčijo in Turčijo za primer povečanja migracijskih pritiskov.

Pregled dokumentov na romunski meji
Pregled dokumentov na romunski meji FOTO: Reuters

Zadnjo besedo imajo države članice

Evropski parlament ima sicer pri odločanju o odpravi nadzora na notranjih mejah le posvetovalno vlogo, zadnjo besedo pa imajo države članice. Notranji ministri sedemindvajseterice bodo pripravljenost Bolgarije in Romunije na vstop v schengen po napovedih ocenili na zasedanju, ki bo v četrtek in petek v Luksemburgu. Države članice morajo odločitev o tem sprejeti s soglasjem.

Kakšni so pogoji za vstop v schengen?

Po sedanjih pravilih je ključni pogoj za vstop v schengensko območje sposobnost zagotavljanja varnosti zunanjih meja EU. Pogoji, ki jih morajo države izpolniti za odpravo notranjih meja, so nadzor kopenske, morske in zračne meje, izdajanje vizumov, policijsko sodelovanje, pripravljenost za povezavo ter uporaba schengenskega informacijskega sistema in varstvo podatkov.

Schengensko območje brez nadzora na notranjih mejah pokriva okoli 400 milijonov državljanov iz 25 držav, tudi Slovenije. Od članic EU v njem ni Velike Britanije, Irske, Cipra, Bolgarije in Romunije, od nečlanic Unije pa so v schengnu Norveška, Islandija in Švica.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VonFaust
09. 06. 2011 09.34
Začetek konca?!?
lipican
09. 06. 2011 03.00
velik raje bi videl, da bi šla v evropsko unijo hrvaška in pa morda srbija kakor pa bolgarija in ukraijna!!!
Tonček Balonček
08. 06. 2011 21.40
Ko bom velik, bom carinik na Kolpi, ha, ha, ha! Zda ne segamo več do Gevgelije in Kavadarcev ter vardarja, pač pa do Črnega morja, napredek je ogromen, noben komunist ni sanjal o tem, morda le Cankar in drugi jugoslovgenarrji pod Avstoogrsko, ki so sanjali od združevanjih od Triglava do Črnega morja. Danes imamo domovino od Irske do Romunije, še malo, pa jo bomo imeli do carigrada in emje z Irakom ter Sirijo. Hvala,! Škoda, da Pučnik ne doživlja tega veličastja "širitve", kot se zadnjih dvajset let reče temu kolonializmu brez vojske! Najbolj smešno je to, da obsroječe, že anektirane kolonije, recimo Slovenbija, nasprotujejo aneksiji še bolj južnih, češ da ne smejo prejeti te časti, ker gre za nerazvite. Folk je totalno zabluzil in sploh ne dojame, d aje s politiko konec in vs evodi kapital! Edini up je še Janez Janša, poslednji Mohikanec demokracije in socialistične misli!
dannyer
08. 06. 2011 21.18
22miljonska romunija nisko razvita ,7,6miljonska bolgarija prav tako nizko razvita pričakujem naval 1-3miljonov ??? sej šengen ne bo več dolgo
Brabus
08. 06. 2011 20.53
Jao, jao, jao.
ja_to_sem_js
08. 06. 2011 20.27
MK02....že sedaj lahko prosto prehajajo meje EU,ker so njeni člani. Se pa strinjam,da tema državama,ki se jima komaj lahko reče,da poznata pojem razvitost, zaupa varovanje zunanjih mej. Absurd.
Osvald
08. 06. 2011 18.14
Sedaj bodo vsi prišli nazaj tiste ki so Francozi z letali nazaj furali.
MK02
08. 06. 2011 15.53
Še več bo kombijev, ki se bodo lepo peljali naokoli po mestu in vaseh sem prazni nazaj pa polni. Še več bo pred raznimi kupovalnimi centri in prodajali stvari sumljivega porekla.
tinetone
08. 06. 2011 15.08
katastrofa čez vse meje sploh v EU nebi smeli biti nebi bilo slabo če bi o spejemanju novih članic glasovalo evropsko ljudsto... za te dvojne je prepozno ampak mogoče še kaj rešimo
keramicar2
08. 06. 2011 14.20
to ne pelje nikamor- že zdaj je svojati polno po sloveniji.
exequor
08. 06. 2011 14.06
pa gre počas Europa v maloro. to je živi dokaz.