Tujina

Tepen, ker je Rom

Zagreb, 23. 02. 2009 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

“Pripadamo vojski, ki je ustvarjena, da svet počisti smeti,“ so hrvaški policiji povedali skinheadi, ki so sredi Zagreba pretepli 17-letnega Roma. Hrvaški nestrpneži nadaljujejo z napadi.

“Mi smo skinheadi in pretepli smo ga, ker je cigan,“ so bile prve besede skupine štirih mladeničev, ki jih je zagrebška policija aretirala, ker so januarja v središču mesta pretepli 17-letnega Roma.

Četverico nestrpnežev so kazensko ovadili, na policiji pa so med obravnavo tudi izjavili, da “pripadajo vojski, ki je ustvarjena, da svet počisti smeti, Kitajcev, ciganov, pedrov, pankerjev, Srbov in nekristjanov.“ Izjavili so tudi, da pripravljajo nove napade na manjšine v Zagrebu.

Očitno so grožnje zagrebški skinheadi uresničili tudi minuli vikend. V soboto so napadli 17-letnega mladeniča, ki je žrtev nestrpnežev očitno postal zato, ker je pripadnik subkulture metalcev. Kot je sporočila policija, so skinheadi pred eno izmed zagrebških gimnazij 9. februarja napadli 15-letnega dijaka, ki je ljubitelj rap glasbe in ima temu primeren imidž.

Zagrebški skinheadi naj bi napade načrtovali prek internetnih forumov zaprtega tipa, katerim se je mogoče pridružiti samo s posebnim vabilom že aktivnih članov. Na forumih objavljajo tudi novinarske članke o svojih dejanjih, hkrati pa se hvalijo s svojimi nestrpnimi dejanji.