Tujina

Royalova bi podporo Bayrouja

Pariz, 24. 04. 2007 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoska predsedniška kandidatka Segolene Royal v drugem krogu upa na podporo Bayroujevih volilcev.

Kandidatka socialistov Segolene Royal je v nedeljskem prvem krogu dobila 25,87 odstotka glasov
Kandidatka socialistov Segolene Royal je v nedeljskem prvem krogu dobila 25,87 odstotka glasov FOTO: Reuters

Kandidatka socialistov za predsednico Francije Segolene Royal je Francoisa Bayrouja, sicer kandidata desnosredinske Zveze za francosko demokracijo (UDF) na nedeljskih predsedniških volitvah, pozvala naj jo podpre v drugem krogu volitev 6. maja in tako pomaga premagati kandidata vladajoče desnice Nicolasa Sarkozyja.

Royalova, ki je pred nedeljskim prvim krogom francoskih volitev sprva zavrnila pozive k zavezništvu z Bayroujem, je dejala, da je "pripravljena" na odprt, javni dialog z Bayroujem in mu je tudi poslala takšno sporočilo na njegov prenosni telefon. "To je moja odgovornost, da dam takšno ponudbo. Čakam na odgovor," je dejala Royalova volivcem v mestu Valence na jugovzhodu Francije.

Podpredsednica Evropske komisije Margot Wallstroem pa je v svojem spletnem blogu podprla Royalovo.

Francija še ni imela predsednice in dobro bi bilo, če bi bila Segolene Royal izbrana, meni Wallstroemova. To bi bilo "zgodovinsko" in v drugem krogu ji želim "ugodnega vetra", je zapisala v blogu.

Sarkozy in Royalova se bosta za predsedniški položaj spopadla v drugem krogu 6. maja. Kandidat Unije za ljudsko gibanje (UMP) je v prvem krogu dobil 31,18 odstotka glasov, socialistka Royalova pa 25,87 odstotka glasov. Bayrou je pristal na tretjem mestu z 18,55 odstotka glasov, medtem ko jih je skrajnemu desničarju Jeanu-Marie Le Penu uspelo zbrati 10,51 odstotka.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
24. 04. 2007 17.18
Sarkozy tolk pa tolk, Royal tolk pa tolk, SKRAJNI DESNIČAR Le Pen pa..... ZABOGA, kaj? a je tipu tko ime? Skrajni desničar Le Pen???????? Kot da je to zločin! V demokraciji jemljemo vse stranke kot enakovredne, zato bodite spoštljivi tako do "komunajzarjev" kot do "skrajnih desničarjev"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bodte fer!