Tujina

Televizijski dvoboj Labus-Koštunica

Beograd, 10. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Beograjski Media center je bil sinoči prizorišče prvega televizijskega dvoboja predsedniških kandidatov, odkar je v Srbiji uveden večstrankarski sistem. Soočila sta se jugoslovanski predsednik Vojislav Koštunica in podpredsednik jugoslovanske vlade Miroljub Labus.

Kandidat Demokratične stranke Srbije (DSS) Koštunica in kandidat skupine državljanov Labus sta v prvem krogu glasovanja 29. septembra med enajstimi kandidati za predsedniški stolček dobila največ glasov. Drugi krog bo potekal 13. oktobra, volilni molk pa se začne v petek opolnoči.

Labus je dejal Koštunici, da ni primeren za prvega človeka Srbije
Labus je dejal Koštunici, da ni primeren za prvega človeka Srbije FOTO: POP TV

Še pred začetkom soočenja je voditelj pogovora iz Media centra prebral skupno izjavo Koštunice in Labusa, v katerem oba pozivata ljudi, naj se v nedeljo množično udeležijo volitev. Labus je uvodoma Koštunici dejal, da ni primeren za predsednika Srbije, ker bi morebitna njegova zmaga izzvala nove afere, medstrankarske prepire, nestabilnost v državi in vznemirjenost v svetu. Labusu pa naj bi bila odprta vsa vrata mednarodnih finančnih in gospodarskih ustanov, kar naj bi bila osnova za nadaljevanje gospodarskih reform. Koštunica mu je odgovoril, da je večstrankarski sistem temelj sleherne demokratično urejene države in da so najbolj pomembni mednarodni dejavniki zatrdili, da sta oba kandidata za predsednika Srbije demokratično usmerjena. Labusu je namignil, da se je verjetno spozabil, ko je kandidiral za predsednika države, kajti njegov program naj bi bil bolj primeren programu kandidata za premiera ali finančnega ministra.

Navzkrižno zasliševanje

V drugem delu televizijskega dvoboja, ki je trajal 120 minut, sta tekmeca pojasnila svoja znana stališča o sicer vnaprej dogovorjenih temah, in sicer o gospodarstvu, mednarodnih odnosih Srbije oziroma ZRJ, socialni politiki, ustavni ureditvi države in vladavini prava, v tretjem delu pa je 15 znanih novinarjev najbolj pomembnih medijskih hiš navzkrižno postavljalo vprašanja Koštunici in Labusu.

Veliko zanimanje za dvoboj

Po prvotnih napovedih naj bi televizijsko soočenje Koštunica-Labus v živo prenašale najbolj vplivne beograjske televizijske hiše, državna RTV Srbija, Zveza neodvisnih elektronskih medijev (ANEM) ter zasebni TV Pink in BK Telekom, vendar sta si zasebni televizijski postaji, ki sta najbolj priljubljeni v Srbiji, premislili. TV Pink se je raje odločila predvajati nek ameriški film, postaja znamenitih bratov Karič pa za prenos v živo košarkarške tekme med beograjskim Partizanom in madridskim Realom. Namesto omenjenih so televizijski dvoboj poleg RTV Srbija in ANEM v živo prenašale še TV Politika, TV Novi Sad, TV Yuinfo, kot tudi nekatere televizijske postaje v Črni gori in Republiki srbski (BiH).

Po izsledkih agencij za javnomnenjske raziskave naj bi za dvoboj Koštunica-Labus vladalo izredno veliko zanimanje v Srbiji, pa tudi v Črni gori. Srbski premier Zoran Đinđić je za beograjske elektronske medije povedal, da bo izmenično gledal prenos omenjene košarkarške tekme in rokometne tekme Jugoslavija-Portugalska, ki sta se začeli ob 20.30 oziroma 21. uri. Đinđić je izpostavil, da bo njegova vlada delovala v skladu s svojimi pooblastili ne glede na izid predsedniških volitev ter da napovedi o nekakšni krizi v primeru neuspeha nedeljskih volitev "niso koristne za zdravje ljudi, to pa povrh vsega tudi ni točno". Po besedah srbskega premiera se morajo ljudje navaditi na to, da so volitve normalna stvar, to pa naj bi veljalo tudi v primeru njihovega neuspeha.