Tujina

Teksas usmrtil že 276. človeka

Huntsville, 09. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V ameriški zvezni državi Teksas so usmrtili T.J. Jonesa, ki je leta 1994 pri sedemnajstih letih med ropom ustrelil in ubil starejšega človeka. V Teksasu so doslej usmrtili že 276 ljudi.

Ponovno so se vrstili tudi protesti nasprotnikov smrtne kazni
Ponovno so se vrstili tudi protesti nasprotnikov smrtne kazni FOTO: Reuters

T.J. Jones je tako že dvajseta oseba, ki so jo v Teksasu usmrtili letos. Jones je bil obsojen za umor 75-letnega upokojenca Willarda Davisa, ki ga je leta 1994 ustrelil pred njegovim domom v mestu Longview v Teksasu. Davisa so ustrelili potem, ko se ni želel vrniti v avto, da bi ga Jones in njegovi pomagači lahko oropali. Dokazi, ki so jih predstavili na sodišču, so pokazali, da je Jones tri dni pred napadom na Davisa, streljal tudi na prodajalca v neki trgovini, ki je Jonesa na sojenju tudi prepoznal kot napadalca.

Vključno z Jonesovo smrtjo so v Teksasu izvedli že 276 smrtnih kazni, odkar so leta 1982, torej šest let po ukinitvi prepovedi smrtne kazni v ZDA, takšno kazen ponovno uvedli tudi v Teksasu. Jones je bil obenem tudi že 12. oseba, ki so jo v Teksasu usmrtili za zločin, ki ga je storila pred svojim 18. letom. V ZDA namreč 22 zveznih držav dovoljuje usmrtitev posameznikov, ki so zločin izvršili pri sedemnajstem letu. V avgustu so napovedane še štiri usmrtitve.