Tujina

Teksas in Mehika sta se izognila najhujšemu

Austin, 24. 07. 2008 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prvi letošnji orkan, ki je pihal tudi do 160 kilometrov na uro, se je spremenil nazaj v tropsko nevihto in ni povzročil večje škode.

Pred orkanom so se ljudje umaknili v zaklonišče.
Pred orkanom so se ljudje umaknili v zaklonišče. FOTO: Reuters

Potem ko se je tropska nevihta Dolly okrepila in so jo v torek prekategorizirali v orkan 1. stopnje, pa je v sredo njena moč spet upadla in tako ni povzročil večje škode.

Območje Ria Grande je hud orkan nazadnje prizadel pred 41 leti. To je bil orkan Beluah, v katerem je umrlo 58 ljudi, gmotna škoda pa je znašala kar milijardo dolarjev. Takrat je padlo skoraj meter dežja, tokrat pa ga je bilo precej manj.

Orkan Dolly je prišel iz Mehiškega zaliva in je kopno dosegel pri reki Rio Grande med Mehiko in Teksasom. Na začetku je pihal s hitrostjo 160 kilometrov na uro, vendar se je kmalu unesel na hitrost 120 kilometrov na uro. Kasneje se je iz orkana 2. stopnje spremenil nazaj v tropsko nevihto.

Mehiške in teksaške oblasti so se na orkan dobro pripravile, na srečo pa jih najhujše ni doletelo. V sredo namreč o smrtnih žrtvah niso poročali ne v Mehiki in ne v Teksasu.

Najbolj zaskrbljujoči so bili nasipi v dolini reke Rio Grande, vendar pa se je jedro orkana premikalo 50 kilometrov stran od nasipov, ki so tako vzdržali in mesto Brownsville v Teksasu se je izognilo usodi New Orleansa po Katrini leta 2005. Orkan Dolly je tako povzročil le precej gmotne škode, predvsem na otokih ob obali, ter izpade električne energije.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rewritable@email.si
24. 07. 2008 16.52
Bemtiš, zdaj pa noben ne bo mogel histerije zdanjat o vremenskih katastrofah, apokalipsi, začetku konca itd.... (Hvala bogu za Avstrijce, ki ne berejo vremenske napovedi.)