Tujina

'Tekma se šele začenja'

New York, 05. 03. 2008 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Newyorška senatorka Hillary Clinton je v zadnjem dvoboju dosegla pomembni zmagi v Ohiu in Teksasu.

Clintonova je ohranila podporo žensk in starejših ter revnejših in manj izobraženih demokratov.
Clintonova je ohranila podporo žensk in starejših ter revnejših in manj izobraženih demokratov. FOTO: Reuters

Newyorški senatorki Hillary Clinton je v torek uspelo, da še naprej ostaja v igri za predsedniško nominacijo demokratske stranke, potem ko je v zveznih državah Ohio in Teksas premagala senatorja iz Illinoisa Baracka Obamo. Pri republikancih je John McCain v torek že osvojil republikansko predsedniško nominacijo.

Republikanci in demokrati so se v torek na strankarskih volitvah pomerili v Vermontu, Rhode Islandu, Ohiu in Teksasu. Senator iz Arizone McCain je po pričakovanjih zanesljivo zmagal v vseh štirih državah, tako da se je nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee poslovil od predsedniške tekme, saj je McCain zbral več kot 1191 delegatskih glasov, kolikor jih je potrebno za osvojitev nominacije. Kot je zatrdil Huckabee, si bo sedaj odločno prizadeval za poenotenje stranke za McCainom, ki ga je imenoval častnega človeka in mu obljubil vso podporo.


Ali bodo odločali 'super delegati'?

John McCain si je prislužil nominacijo.
John McCain si je prislužil nominacijo. FOTO: Reuters
McCaina bo danes v Beli hiši sprejel predsednik George Bush, ki bo svojemu nasprotniku za strankarsko nominacijo leta 2000 prav tako izrazil uradno podporo. 71-letni McCain je svojim privržencem v Dallasu povedal, da samozavestno in ponižno ter z občutkom odgovornosti prevzema predsedniško nominacijo stranke ter nemudoma kritiziral demokratske pozive k umiku iz Iraka. McCain in republikanci imajo sedaj na voljo precej časa, da se pripravijo na splošne volitve proti izbrancu demokratov, ki pa trenutno še ni znan.

Obama je po enajstih zaporednih zmagah v torek v Vermontu dodal še zanesljivo dvanajsto, nato pa je Clintonova prekinila njegov niz najprej s prav tako prepričljivo zmago v Rhode Islandu, zatem še v Ohiu, kjer je po 86 odstotkih preštetih glasov osvojila 55 odstotkov, Obama pa 43 odstotkov glasov. Ameriške televizije pa so nato davi po 76 odstotkih preštetih glasov volitev v Teksasu Clintonovo z 51 odstotki podpore že razglasile za zmagovalko proti Obami, ki je prejel 47 odstotkov glasov.

Rezultate strankarskih volitev so v Teksasu šteli pozno v noč, dokončna razdelitev delegatskih glasov te države pa morda ne bo znana do petka, saj so volitvam sledila še strankarska zborovanja, katerih rezultati se lahko štejejo do takrat.

Ne glede na tri zaporedne zmage 60-letne Clintonove, Obama ohranja prednost v številu delegatskih glasov, kar je v torek zvečer poudaril tudi svojim privržencem v teksaškem San Antoniu. Obama je pred torkom vodil s 1389 delegatskimi glasovi proti 1276. Ker pa jih demokrati z volitvami in strankarskimi zborovanji delijo po proporcionalnem načelu, se mu prednost pred Clintonovo ne bo zelo zmanjšala.

Clintonova je prekinila niz zmag Obame.
Clintonova je prekinila niz zmag Obame. FOTO: Reuters

Po vseh izračunih, ki so na voljo, nobenemu kandidatu z volitvami in strankarskimi zborovanji ne bo uspelo osvojiti potrebnih 2025 delegatskih glasov za zmago, četudi porazi nasprotnika v vseh preostalih državah do junija. Tako bodo odločali glasovi tako imenovanih "super delegatov" oziroma strankarskih veljakov, ki se lahko odločijo po svoje.


Podpora žensk in starejših

Po mnenju komentatorja televizije CNN, republikanca Boba Bennetta, pa newyorški senatorki morda še najbolj pomaga to, da se je izpred oči javnosti umaknil njen soprog, nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, ki je z neprevidnimi izjavami doživel veliko kritik iz vrst demokratske stranke.


Demokratom se sedaj obeta podaljšana kampanja vsaj do 22. aprila, ko bo na vrsti Pensilvanija, pred tem pa bodo strankarska zborovanja v Wyomingu 8. marca in volitve v Mississippiju 11. marca. Pričakovati je ostro kampanjo, saj so se napadi Clintonove na 46-letnega Obamo s poudarjanjem njegove neizkušenosti očitno obrestovali. Zanjo je namreč glasovala večina demokratov, ki so se tik pred volitvami odločili, komu bodo oddali svoj glas. Obami je škodoval tudi član njegove kampanje, ki je kanadski vladi razlagal, da senator ni resno mislil, ko je napovedoval nova pogajanja o sporazumu o prosti trgovini Severne Amerike (Nafta), ki ga v Ohiu krivijo za izgubo delovnih mest.

Clintonova je vidno olajšana svojim ponovno navdušenim privržencem v Columbusu v državi Ohio dejala, da se sedaj tekma šele začenja in bo šla naprej do končne zmage. Letošnje volitve tako ostajajo polne preobratov, Clintonovi pa je kampanjo po New Hampshireu januarja uspelo še drugič ohraniti pri življenju, tokrat v Ohiu. Kot so pokazale vzporedne ankete, sta zanjo v Ohiu glasovali dve tretjini belopoltih volivcev in celo večina belopoltih moških.

Ohranila je tudi podporo žensk in starejših ter revnejših in manj izobraženih demokratov. V Teksasu je prejela dve tretjini glasov demokratov latinskoameriškega porekla. Obama je ohranil svojo podporo med mladimi, bolj izobraženimi ter premožnimi demokrati in skoraj 90 odstotkov podpore med temnopoltimi.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
06. 03. 2008 13.00
Mene pa zanima tole: zakaj je tako malo novic-političnih, kaosa, .. iz naših logov, da tako budno spremljamo volitve v ZDA? Odgovor: zato, ker se pri nas stvari urejajo in so mersikje že urejene in mediji nimajo več kaj "šinfati". Potem se pa najdejo na spletu - isti nagci, ki na vsak način hičejo vsiliti svoje frustracije in bluzijo. Kajne, politk70, toro-gr, bonsai9, in ostali nagi -isti!?
Puppy
06. 03. 2008 07.54
vodka-don
05. 03. 2008 23.19
amel tok se jih bo potegnlo za iran kokr se jih je za irak pa scg,kaj ces,drugac pa naj zmaga kdor kol razn crncuga
batobre64@gmail.com
05. 03. 2008 20.32
CLINTON JE NAREDIL NAJVEČ DOBREGA... je rekla Monica?
jansa-arms
05. 03. 2008 20.21
Predsednik-ca bo tisti ki najbolj odgovarja židovskim bankirjem!!! Če ne bo šlo drugače bodo pa ponaredili volitve kot so te ta zadnje!
malasutra@gmail.com
05. 03. 2008 17.36
izbruh, se strinjam s tabo.
victoriosus
05. 03. 2008 16.06
Bravo Hillary! uffff, tale v Ohio je bla pa res blizu... Še malo pa v Belo hišo!
amel505@msn.com
05. 03. 2008 14.40
Vrjetn je pred nami WW3,ce bo ta carovnica predsednik.Ta hoce napast Iran. Rusija,Kitajska;indija in celi Middle East se potegnejo za Iran,kar se ne bo koncalo dobro niti za Ameriko,niti za bilo katero drzavo,ki svoje vojake poslje v to drzavo.
Apocalypse
05. 03. 2008 09.50
najbolje bi bilo da bi zmagala Clintonova...vsaj če je taka kot njen mož...saj je Clinton naredil veliko dobrega...bil je najboljši predsednik v zadnjih 20ih letih.
izbruh@gmail.com
05. 03. 2008 09.27
Tele volitve kažejo, kako so USA in z njimi cel svet v pat poziciji: Obama je najbolj normalen, ampak ima dobre šanse, da ga v primeru izvolitve doleti "sindrom JFK". Clintonova je ena stara čarovnica, McCain pa malo bolj inteligenten Bushek, ki ima proti črncu in ženski zelo dobre šanse dobiti tistih potrebnih 50,01%. Radikalne republikance, ki mislijo, da je vojaška intervencija edina učinkovita politična strategija in ki jih podpirajo turboliberalni kapitalisti, ki iz vsake takšne godlje potegnejo enormne profite, je nujno treba ustavit, sicer jim bo duh ušel iz steklenice in posledice so lahko tudi razpad Zahodne civilizacije, kakršno poznamo danes. Nasvidenje v srednjem veku!
V_13
05. 03. 2008 09.22
Joj, tale Clintonova mi je ena izmed najbolj antipatičnih žensk ever. Upam da Obama zmaga.