Tujina

Tecco: Za napadi stoji ETA

Ljubljana, 11. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.V./M.T./T.S.
Komentarji
0

Simon Tecco, novinar španskega časopisa ABC, je prepričan, da je za napade na vlakih v Madridu odgovorna ETA. Vpliv na špansko politiko pa bo znan ob rezultatih nedeljskih volitev.

V napadu je bilo ubitih več kot 190 oseb,  čez 1240 pa ranjenih (Foto: Reuters)
V napadu je bilo ubitih več kot 190 oseb, čez 1240 pa ranjenih (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Po enajstem septembru so tudi v Španiji močno poostrili varnostne ukrepe. Kako je sploh lahko prišlo do tako obsežnega terorističnega napada?

Simon Tecco
Simon Tecco FOTO: POP TV

Ta atentat je dokaz, da je tudi največje varnostne mere niso dovolj, da bi se preprečili teroristični napadi. Španska policija je namreč sumila, da bi se kaj takega lahko zgodilo pred volitvami, saj so se že prej podobni napadi dogajali prev pred volitvami. S tem je ETA hotela pokazati, da je še vedno prisotna, da udarci, ki jih je dobila v preteklosti niso zalegli. Gre za teroristično in kriminalno organizacijo, ki s politiko nima ničesar skupnega.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. Španske oblasti menijo, da za napadi stoji ETA, ne izključujejo niti možnosti, da je vpletena celica Al Kaide. Kaj menite?

Tu lahko računamo na učinek bumeranga. Pojavljajo se določene trditve in izjave, da naj bi za napadi stala Al Kaida, vendar sam mislim, da temu ni tako. Glede povezave datumov 11. september – 11. marec mislim, da je to le naključje. Po vsej verjetnosti je za napad kriva ETA, saj je bil v današnjih napadih uporabljen eksplozij, ki ga običajno uporablja ETA. Vsi varnostni ukrepi, ki so bili postavljeni v zadnjem času niso zadostovali. V zadnjem času je policija preprečila štiri atentate, pred enim tednom so aretirali dva člana Ete, ki sta prevažala pol tone eksploziva prav te vrste, ki je bil uporabljen danes.

Ali gre pri tovrstnem delovanju za posameznike ali skupino?

Ne gre za posameznike. Gre za organizacijo, ki je skoraj iztrebljena, če temu lahko tako rečemo, saj sta španska vlada in policija začeli sodelovati tudi s francoskimi kolegi, tako da je sam prostor delovanja Ete precej omejen. Mislim, da v tem trenutku hočejo povedati, da so še aktivni in da obstajajo in de je treba na njih računati.

Kakšen vpliv bo tragedija imela na politične razmere v Španiji, napad se je namreč zgodil le nekaj dni pred parlamentarnimi volitvami?

To je zelo vprašljivo. V ponedeljek bomo vedeli, kakšen vpliv so imeli današnji dogodki. Lahko se zgodi, da bodo volilci izrazili večjo podporo vladajoči stranki, saj je ravno ona uvedla določeno silovito politiko proti Eti. Tudi socialistična stranka in vsi ostali so na nek način že prej danes pa še močneje obsodili teroristične napade in samo organizacijo Eto.

SORODNI ČLANKI