Tujina

Tamilski tigri za regionalno avtonimijo

Kolombo, 27. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja Osvobodilnih tigrov tamilskega Eelama je izrazil pripravljenost sprejeti široko avtonomijo za tamilsko manjšino, kar predstavlja doslej najbolj jasen znak, da so se tamilski uporniki odpovedali zahtevi po neodvisni državi na severu Šri Lanke.

Vodja tamilskih tigrov Velupillal Prabakharan je opozoril, da če bodo zahteve po regionalni samoupravi, utemeljene na podlagi pravice do samoodločbe, zavrnjene, potem tigri ne bodo imeli druge možnosti, kot da nadaljujejo boj za neodvisnost.

Pripadnice tamilskih tigrov
Pripadnice tamilskih tigrov FOTO: Reuters

Šrilanška vlada in tamilski tigri so se zavezali, da se ne bodo ponovno zatekli k orožju, da bi tako pripeljali do konca mirovni proces, s katerim bi se končal večletni spor. Gibanje Osvobodilnih tigrov tamilskega Eelama (LTTE) je boj za lastno državo tamilske manjšine na Šri Lanki začelo leta 1983, v tem času pa je življenje izgubilo 69.000 ljudi. Tamilski uporniki naj bi bili odgovorni tudi za 247 samomorilskih napadov, med drugim naj bi bili odgovorni za napad na nekdanjega indijskega premiera Radživa Gandija.

Šrilanška vlada je kljub nasprotovanju predsednice države Chandrike Kumaratunge 4. septembra odpravila prepoved gibanja LTTE pred mirovnimi pogajanji na Tajskem. Vlada je prepoved gibanja sprejela po samomorilskem napadu upornikov na svetišče Budin zob v mestu Kandy januarja 1998, ko je bilo ubitih več kot 25 ljudi.

Zadnji krog mirovnih pogajanj med tamilskimi uporniki in šrilanško vlado je po sto dnevih premirja leta 1995 prekinila vlada predsednice Kumaratunge, ki je trdila, da se uporniki nočejo pogovarjati o bistvenih političnih vprašanjih. Decembra lani sta se sprti strani s posredovanjem Norveške znova dogovorili za prekinitev ognja in 22. februarja tudi podpisali sporazum, kmalu potem ko je položaj šrilanškega premiera zasedel Ranil Wickremasinghe.

SORODNI ČLANKI