Tujina

Tamilski tigri razglasili premirje

Kolombo, 19. 12. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tamilski tigri, ki se borijo za neodvisnost polotoka Jaffna na severu Šri Lanke, so razglasili enomesečno premirje. Šlo naj bi za dejanje dobre volje, ki naj bi pospešilo mirovni proces.

Simbol tamilskih tigrov
Simbol tamilskih tigrov FOTO: Reuters

Uporniki so premirje enostransko razglasili dva tedna potem, ko je na parlamentarnih volitvah 5. decembra zmagala Združena nacionalna stranka (UNP) Ranila Wickremesingha, ki je že med volilno kampanjo obljubil obnovitev mirovnih pogovorov z uporniki. Vlada je odločitev upornikov že pozdravila, nanjo pa bo na podoben način odgovorila v roku enega do dveh dni, je napovedal zunanji minister Tyronne Fernando.

Uporniki so premirje razglasili nekaj ur po ustanovnem zasedanju novega 225-članskega parlamenta. Na parlamentarnih volitvah je UNP zmagala z veliko prednostjo, medtem ko je vladajoča Ljudska zveza (PA) predsednice Čandrike Kumaratunge doživela hud poraz. UNP je prejela 45,56 odstotka glasov, vladajoča PA pa 38,46 odstotka. Glavni stranki v državi sicer zagovarjata različen pristop k reševanju tamilskega vprašanja: PA se zavzema za oborožen obračun s Tamilci, UNP pa je pripravljena na kompromise. V boju tamilske manjšine za neodvisnost je v zadnjih 18 letih umrlo 68.000 ljudi.