Tujina

Talibani: Ne hodite na volitve!

Kabul, 24. 10. 2009 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Afganistanu se je uradno začela predvolilna kampanja za drugi krog predsedniških volitev, ki bodo 7. novembra. Talibani so že pozvali k bojkotu volitev.

V drugem krogu volitev se bosta pomerila dosedanji afganistanski predsednik Hamid Karzaj in nekdanji zunanji minister Abudulah Abdulah. Slednji je v petek za ameriško televizijsko mrežo CNN zavrnil, da bi se pridružil Karzajevi vladi, če ga bo ta premagal v drugem krogu. "Mislim, da sem Karzajevo vlado zapustil pred tremi leti in pol. Od takrat nisem bil v skušnjavi, da bi bil del vlade, del poslabšanja razmer. Tako da nimam nobenega interesa, da bi bil tega scenarija. Hkrati pa bom, v interesu moje države, če bo Karzaj zmagal na transparenten in kredibilen način, prva oseba, ki mu bo čestitala k zmagi," je dejal.

Nasprotnika: Abudulah Abdulah in Hamid Karzaj
Nasprotnika: Abudulah Abdulah in Hamid Karzaj FOTO: Reuters

Prvi krog volitev, ki je bil 20. avgusta letos, so zaznamovale številne poneverbe, ki naj bi šle v korist Karzaja. Misija Združenih narodov v Afganistanu (Unama) je že napovedala, da bodo po množičnih poneverbah v prvem krogu za drugi krog zamenjali okoli 200, kar je več kot polovica, okrajnih vodij volilnih komisij.

Negotovo je tudi, koliko afganistanskih volilnih upravičencev se bo drugega kroga volitev sploh udeležilo. Že v prvem krogu volitev je bila volilna udeležba nizka.Talibani so danes že pozvali k bojkotu volitev in zagrozili z nasiljem vsakomur, kdor se bo volitev udeležil. "Seznanjamo vse ljudi, da ne bi smel nihče sodelovati v tem ameriškem procesu in bi ga morali bojkotirati. Mudžahidi so v polni pripravljenosti, da porazijo ta proces. Vsakdo, kdor bo sodeloval, bo sam odgovoren za morebitne izgube," so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Leandra
25. 10. 2009 09.27
To velja tudi za Slovence ista pesem Talibani in Telebani vsepovsod..?'
Feldmarschall
24. 10. 2009 18.50
Tudi za nas bo bolje, če več nikoli ne bomo šli na volitve
Abacus
24. 10. 2009 17.30
Spawn 24.10.2009, 10:28 Svoj glas ste že oddali 2 Človek se vpraša... Afganistan, Irak... zdaj se govori o Iranu... Koliko časa bo minilo, da bo na sporedu za "osvobodilno vojno" Rusija? Ali pa Francija? Ali pa Balkan? ------------- Daj ne kvasi neumnosti ,maš države ,kot Kazahstan ,Uzbekistan ,Kirgizistan,Belorusija ,ki imajo proruske vlade že 20 let. Potem Myanmar ,ki tudi uspeva s pomočjo Kitajske ,kateremu dirigira zunanjo politiko in podpira hunto. V malo manjši meri sta od Kitajske odvisna tudi S.Koreja in Vietnam. Da ne govorim o okupiranemu Tibetu že kar preko 50 let!
Abacus
24. 10. 2009 17.24
"Talibani: Ne hodite na volitve!" Afganistanci: Talibani pridite še vi na volitve in sodelujte pri izgradnji novega Afganistana!
bre11
24. 10. 2009 14.11
se dobro da bojo amerikanci zgubli vojno
haaaahahahaha
24. 10. 2009 13.44
Tako je treba , Talibani so tapravi , ne pa vi lažnjivi krščanarji , ki pred vsakim korenčkom pokleknete .Če bi bli pri nas kristjani tako zagreti , nebi komunisti nikoli več sral po Slovenskem ozemlju .
Herr Immergleich
24. 10. 2009 13.20
talibani telebani
banda_ste
24. 10. 2009 12.09
zalega, tako muslimanska kot ameriška, ščurki
potamoser
24. 10. 2009 11.23
ISLAM, daj preseli se že nekam, kjer boš lahko uporabljal oblance za pisanje, nas pa pusti pri miru s svojimi frustracijami.
ISLAM
24. 10. 2009 10.32
Izbira med programi posameznih kandidatov je nepotrebna, saj Qur'an sam po sebi program, ki ureja vsa poročja življenja in vse drugo je zgolj ali nasprotje, ali nepotreben plagiat. Talibi so edina stran, ki ljudstvu ponuja original, zato jim bodo pametni prsiluhnili, ostali pa si sami tlakovali pot v pogubo.
Spawn
24. 10. 2009 10.28
Se pravi lahko zbirajo med dvema ameriškima lutkama, ki bosta dovoljevali, da bo npr. CIA še naprej gojila koko v afganistanu (od ameriške okupacije je šel afganistan iz 0% svetovnega trga do 90% svetovnega trga pri proizvodnji koke). Potem jim bodo Američani dali lepo finančno pospojilo, ki ga Afganistanci ne bodo mogli nikoli odplačat (kao v pomoč) in jim nato v zameno pobrali vse naravne vire in vsilili razne svoje firme. Se pravi to kar v Afganistanu niso uspeli uničiti z orožjem, bodo po volitvah dokončali z denarjem... Živela demokracija! Človek se vpraša... Afganistan, Irak... zdaj se govori o Iranu... Koliko časa bo minilo, da bo na sporedu za "osvobodilno vojno" Rusija? Ali pa Francija? Ali pa Balkan?
m12
24. 10. 2009 10.18
Seznanjamo vse ljudi, da ne bi smel nihče sodelovati v tem ameriškem procesu in bi ga morali bojkotirati. Mudžahidi so v polni pripravljenosti, da porazijo ta proces. Vsakdo, kdor bo sodeloval, bo sam odgovoren za morebitne izgube ja, seveda. kdo pa je nastavil karzaja?