Tujina

Talibani javno usmrtili ljubimca

Kabul, 14. 04. 2009 20.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ker jima starši niso dovolili poroke, sta želela mlada ljubimca zbežati iz države. A jima ni uspelo. Ulovili so ju in ju pred mošejo v domačem kraju javno usmrtili.

Na območjih, kjer vladajo talibani, še vedno veljajo strogi verski zakoni.
Na območjih, kjer vladajo talibani, še vedno veljajo strogi verski zakoni. FOTO: Reuters

V provinci Nimroz na jugozahodu Afganistana so v ponedeljek javno usmrtili 19-letno dekle in 21-letnega fanta. Ustrelili so ju pred mošejo v domačem kraju, kruto kazen pa sta si prislužila, ker sta bila ljubimca. Starši jima poroke niso dovolili, zato sta poskušala zbežati čez mejo v Iran. Vendar so za njima poslali oborožene patrulje, ki so ju izsledile in ju privedle domov.

"Tri talibanske mule (verski dostojanstveniki, op. a.) so ju privedli v mošejo, kjer so izrekli versko obsodbo fatvo, da ju je treba ubiti. Ustrelili so ju v javnosti pred mošejo,“ je povedal guverner omenjene province Hulam Dastager Azad. Dodal je, da je bila takšna odločitev "žalitev za islam“.

Območje, kjer se je to zgodilo, velja za zelo nevarno, vlada pa tam nima nikakršne moči. Zato pa imajo še vedno velik vpliv talibani. Pod njihovo oblastjo se neporočeni moški in ženske niso smeli srečevati v javnosti ali se pogovarjati, ženske pa brez spremstva moškega sorodnika sploh niso smele prestopiti praga svojega doma.