Tujina

Tajni zapori v Vzhodni Evropi

Washington/Praga, 02. 11. 2005 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

CIA naj bi imela v več vzhodnoevropskih državah tajne zapore za domnevne teroriste.

George Tenet in George Bush
George Tenet in George Bush FOTO: Reuters

V njih naj bi zasliševali predvsem pomembne člane mednarodne teroristične mreže Al Kaida, je zapisal ameriški časnik Washington Post, ki se sklicuje na neimenovane strokovnjake CIA ter ameriške in tuje diplomate. 
 
Globalna mreža tajnih zaporov naj bi obstajala že štiri leta v osmih državah, CIA pa jih je vzpostavila kmalu po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001. CIA naj bi tako imela zapore v Vzhodni Evropi, na Tajskem in v Afganistanu. 

Časnik poimensko vzhodnoevropskih držav ne navaja, saj bi to lahko, kot pišejo, izzvalo povračilne ukrepe terorističnih organizacij.

Rusija, Bolgarija in Tajska so obstoj tovrstnih zaporov že zanikale. 

Po navedbah Washington Posta omenjene zapore imenujejo "črni kraji", saj so njihova imena v uradnih dokumentih počrnjena. S sistemom tajnih zaporov naj bi bili seznanjeni le Bela hiša, CIA, nekaj visokih ameriških političnih predstavnikov ter vrhovi oblasti v državah, kjer se nahajajo zapori.

Zaprtih okoli sto ljudi 

V tajnih zaporih CIA je zaprtih okoli sto ljudi, od tega okoli 30 visokih pripadnikov Al Kaide. O življenjskih pogojih v zaporih in identiteti zapornikov ameriške oblasti ne želijo dati izjav, je zapisal Washington Post. Časnik navaja, da so predstavniki Al Kaide izolirani od zunanjega sveta, da so brez pravic in da imajo z njimi stike le predstavniki CIA. 

V Washingtonu sicer trenutno poteka burna razprava o uporabi spornih metod zasliševanja in mučenja. Tako naj bi po poročanju ameriških medijev predsednik in podpredsednik, George Bush in Dick Cheney, nameravala preprečiti ali vsaj omiliti zakon o prepovedi vsakršnega mučenja v imenu ZDA, ki ga je nedavno sprejel senat.

Časnik, ki navaja bivše in sedanje člane CIA ter druge ameriške vladne predstavnike, dodaja, da CIA uporablja tovrstne zapore v tujini, ker je v ZDA pridržanje v takšni izolaciji nezakonito. 

Češka zavrnila center za pridržanje 

Češka nedavno zavrnila prošnjo ZDA, da bi na njenem ozemlju postavili center za pridržanje, v katerega bi prepeljali zapornike iz zapora v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi. Kot je povedal češki notranji minister František Bublan, so ta pogajanja potekala pred mesecem. Ker pa gre za "zelo zapleteno zadevo", Bublan o drugih podrobnostih za češki spletni časopis Aktualne.cz ni hotel govoriti. Omenjene vesti niso hoteli komentirati niti na češkem notranjem ministrstvu. 

Kot so še navedli na spletni strani Aktualne.cz, se ameriška prošnja ni nanašala na zapornike, osumljene neposredne povezave z Al Kaido. Šlo naj bi le za tiste, ki jih uradno še niso obtožili. Po navedbah virov znotraj češke obveščevalne službe, naj bi ZDA podobno prošnjo naslovile tudi na druge vzhodnoevropske države. Pri nekaterih pa naj bi bile uspešne, so še povedali viri. 

V zaporu v Guantanamo je trenutno še vedno kakih 505 zapornikov iz 35 držav. Američani so večino izmed njih prijeli leta 2001 v okviru vojaškega posredovanja v Afganistanu.