Tujina

Tajfun in potres terjala žrtve

Manila/Sumbawa/New Delhi, 26. 11. 2007 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
0

Filipine je prizadel močan tajfun, v katerem je življenje izgubilo deset oseb, v Indiji in Indoneziji pa so se stresla tla.

Filipine je prizadel tajfun Mitag, ki je dosegel še severovzhodni del Filipinov, potem ko je v drugih delih države terjal najmanj deset življenj. Oblasti so, zaradi strahu pred plazovi, že evakuirale več tisoč ljudi. Tajfun je v provinci Isabela, ki ima več kot milijon prebivalcev poplavil najmanj 50 vasi. Oblasti so sporočile, da je deroča reka v glavnem mestu Ilagan pogoltnila najmanj deset hiš, skoraj celotna provinca pa je ostala brez elektrike.

Tajfun Mitag je zahteval osem smrtnih žrtev
Tajfun Mitag je zahteval osem smrtnih žrtev FOTO: Reuters

V sosednji provinci Cagayan sta utonila dva prebivalca. Močan veter je ruval drevesa in podiral električne drogove. Provincialni guverner Alvaro Antonio je povedal, da je riževa industrija utrpela veliko škodo. V številnih provincah so zaprli tudi šole, delno tudi zato, ker so šolske prostore uporabili kot zasilna zatočišča.

Tajfun Mitag je najbolj nepredvidljiv od trinajstih tajfunov, ki so prizadeli Filipine v letošnjem letu.

V potresu trije mrtvi

Indonezijsko otočje Sumbawa je stresel potres z močjo 6,7 stopnje po Richterjevi lestvici, pri čemer so umrli trije ljudje, 45 pa je bilo ranjenih. Potres in popotresni sunki, ki so dodobra načeli živce prebivalstva, so uničili tudi več sto domov.

Tla so se stresla tako v Indiji kot Indoneziji (simbolična slika)
Tla so se stresla tako v Indiji kot Indoneziji (simbolična slika) FOTO: Reuters

V okrožjih Dompu, ki je najbolj prizadeto, in Bima se je nekaj poslopij tudi porušilo. Potres je imel žarišče 349 kilometrov vzhodno od Denpasarja na Baliju v globini 30 kilometrov. Sledilo mu je več popotresnih sunkov z močjo tudi do 5,6 stopnje po Richterju, ki so sprožili paniko med prebivalstvom.

Potres tudi v Indiji

Potres z močjo 4,6 stopnje po Richterjevi lestvici pa je stresel tudi tla v glavnem mestu Indije, New Delhiju. Lokalni mediji so poročali o razpokah na stavbah, ki stojijo blizu epicentra, uradna poročila pa škode niso potrdila.

Potres je prebivalce tako prestrašil, da so iz toplih postelj zbežali na mrzel zrak, saj so se vrata tresla, okenska stekla pa so pokala. ''Minila je že dobra ura, pa še vedno ne vemo, ali naj gremo v stanovanja ali ne. Strah nas je,'' je povedal prestrašeni prebivalec.

Indijsko glavno mesto in njegovo okrožje leži v eni od con, ki je najbolj podvržena potresom.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.