Tujina

Swoboda: Treba je poiskati kompromis

Zagreb, 07. 02. 2008 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Swoboda je obljubil, da bodo pomagali poiskati rešitev za ERC, vendar bosta morali obe državi spoštovati presojo tretje strani.

Slovenija in Hrvaška morata izkoristiti čas pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami, da najdeta kompromis za spor glede ERC, je dejal posebni poročevalec Evropskega parlamenta Hannes Swoboda. "Potreben bo nek kompromis. Mi bomo pri njegovem iskanju pomagali, vendar menim, da je najbolj pomembno biti dovolj kreativen, da bi se našla rešitev celo s tisto državo, katere minister je morda malce trmast," je dejal Swoboda in napovedal, da se bosta naslednji petek srečala s slovenskim zunanjim ministrom Ruplom.

Povedal je še, da povsem razume slovenske razloge za razveljavitev veljave hrvaške ERC za članice EU in da obstaja možnost moratorija kot začasne rešitve, v času katerega naj bi EU začela s Hrvaško pogajanja o poglavju o ribištvu.

Swoboda je poudaril, da obstaja možnost moratorija kot začasne rešitve
Swoboda je poudaril, da obstaja možnost moratorija kot začasne rešitve FOTO: Reuters

Tudi Hrvaška mora razmisliti vsaj o paketu kompromisov, ki naj bi vseboval vsaj začasno razveljavitev veljave ERC za dve sosednji državi, odpiranje poglavja o ribištvu ter vprašanje meddržavne meje, in sicer z vključevanjem tretje strani na način, kot sta se dogovorila slovenski in hrvaški premier, Janez Janša in Ivo Sanader, je poudaril Swoboda. Dodal je, da bi se oba parlamenta morala obvezati, da bosta državi spoštovali presojo tretje strani.

Član odbora Istvan Szent-Ivany je pred tem novinarjem povedal, da problem ERC ne bo ustavil hrvaških pogajanj z EU, ampak jih bo lahko občutno upočasnil.

Kot sta še povedali vodja delegacije zunanjepolitičnega odbora Evropskega parlamenta Ioan Mircea Pascu in Swoboda, ima Hrvaška še vedno priložnost, da bi sklenila pogajanja z Evropsko unijo do spomladi leta 2009, ko bo potekel mandat sedanjega sklica Evropskega parlamenta.

Kdaj v EU?

Hrvaška vlada je saboru posredovala nacionalni program za pristop EU v letu 2008, v katerem predlaga sprejem 119 zakonov ali zakonskih amandmajev, s ciljem usklajevanja hrvaške z zakonodajo EU. Omenjeni program kaže, da Hrvaška želi pospešiti tako proces reform kot tudi sama pogajanja z EU, je poudaril Sanader in ponovil, da želi Hrvaška na ta način pristopna pogajanja skleniti v prvi polovici leta 2009 in v mandatu sedanjega sklica Evropskega parlamenta.

Hrvaška želi pospešiti pogajanja z EU
Hrvaška želi pospešiti pogajanja z EU FOTO: Reuters

Hrvaški predsednik Mesić je danes poudaril, da je vprašanje ERC odprto in ga je potrebno rešiti. Problem je v tem, tako Mesić, da Slovenija vprašanje meje na morju povezuje z nerešenim vprašanjem kopenske meje. Ponovil je tudi, da Hrvaška že vnaprej sprejema vsakršno odločitev Haaškega mednarodnega sodišča. Čeprav je bilo predlaganih že kar nekaj predlogov o rešitvi problema, pa ni bil niti eden sprejet, zato Mesić poudarja, da se je potrebno obrniti na mednarodno sodišče.

Premier Sanader pa je poudaril, da bo Hrvaška sprejela odločitev mednarodnega sodišča in izrazil upanje, da bo isto storila tudi Slovenija. Prepričan je, da bo vprašanje ERC postalo nepomembno potem, ko bo tudi Slovenija sprejela ureditev meje.

Sanader je prepričan, da je z "malo dobre volje vseh strani možno odstraniti razloge za nezadovoljstvo Italije, Slovenije in Evropske komisije, ne da bi spremenili vsebino in polno uveljavitev hrvaške ERC". Zatrdil je še, da "tiha diplomacija opravlja svoje delo" ter da obstaja možnost za pogovore z Italijo in Slovenijo.

ERC ne bo ovira Hrvaški na poti v EU
ERC ne bo ovira Hrvaški na poti v EU FOTO: Dare Čekeliš

Sanader pričakuje, da bo omenjenih pogovorov prišlo ne glede na to, da bo do aprilskih parlamentarnih volitev v Italiji to državo vodila tehnična vlada. Premier je še povedal, da je Hrvaška v nenehnem stiku z EU, o vsem pa naj bi tudi seznanili predstavnike Evropskega parlamenta, ki bodo danes zaključili dvodnevni obisk na Hrvaškem. Problem zaščitne ekološko-ribolovne cone v Jadranu ne bo razlog za zastoj v pogajanjih z EU, je še poudaril Sanader.

Evropska komisija je januarja Hrvaško opozorila zaradi počasnega izvajanja reform v pravosodju in javni upravi ter boja proti korupciji. Pred Hrvaško je sicer odpiranje še 17 pogajalskih poglavij, medtem ko jih je doslej odprla 16, le dve pa je začasno zaprla. Mandat sedanje Evropske komisije se izteče oktobra naslednje leto.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.