Tujina

Protestniki so se mirno razšli

Rim, 24. 01. 2009 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoli 700 nezakonitih priseljencev je pobegnilo iz centra za pridržanje na italijanskem otoku Lampedusa in na ulicah mesta mirno protestiralo proti razmeram v centru.

V centru za pridržanje na italijanskem otoku Lampedusa je bilo skupno okoli 1300 priseljencev, od katerih jih je 700 zjutraj pobegnilo, je povedal župan mesta Bernardino De Rubeis.

Pobegli priseljenci protestirajo proti na novo odprtemu centru za identifikacijo in izgon nezakonitih priseljencev.
Pobegli priseljenci protestirajo proti na novo odprtemu centru za identifikacijo in izgon nezakonitih priseljencev. FOTO: Reuters

Nezakoniti priseljenci, ki po številu prekašajo policiste na otoku, so uprizorili protestni sprehod in se ob vzklikih 'Svoboda, pomagajte nam' napotili proti mestni hiši, pridružili pa so se jim tudi nekateri domačini. Protestirali so proti razmeram v centru za pridržanje, pa tudi proti centru za identifikacijo in izgon nezakonitih priseljencev, ki so ga na Lampedusi, ki jo preplavljajo afriški priseljenci, odprli v petek.
Ta center naj bi omogočal hitrejše vračanje priseljencev, ki nimajo potrebnih dokumentov, v domovino, s čimer naj bi med drugim tudi razbremenili sprejemni dom.

Italijansko notranje ministrstvo je število protestnikov ocenilo na 100 in v izjavi sporočilo, da so se pobegli priseljenci že vrnili v center. Na dogajanje se je odzval tudi italijanski premier Silvio Berlusconi: "Vse je pod nadzorom, ne nazadnje, ker ne vem, kam bi ti priseljenci lahko šli. Poleg tega pa je morje razburkano in njihova edina možnost je, da ostanejo tukaj."

priseljenci v Lampedusi
priseljenci v Lampedusi FOTO: Reuters

Preden so jih 300 v petek prepeljali drugam, je bilo v sprejemnem centru okoli 1800 ljudi, čeprav jih ustanova lahko sprejme le 800. Zaskrbljenost zaradi nevzdržnih razmer, v katerih so se zaradi prenapolnjenosti znašli priseljenci, je v petek izrazil tudi Visoki komisariat ZN za begunce.

Italijanski notranji minister Roberto Maroni je konec lanskega leta že napovedal, da bo morala država zaradi vse večjega števila tujcev, ki nezakonito vstopijo v državo po morju, na Lampedusi, kjer živi približno 6000 ljudi, zgraditi nov sprejemni dom. A napovedana gradnja je naletela na neodobravanja domačinov, ki so v petek zaradi tega tudi uprizorili stavko in protestni shod, zaradi česar so bile zaprte trgovine in šola. "Otok je popolnoma ohromljen," je na shodu, ki ga je organiziral občinski svet, dejal nekdanji župan Lampeduse Toto Martello.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tarkos_kav@email.si
25. 01. 2009 16.53
-2
sladoledcebula: moti te ubogi afričan, ki ni imel sploh možnosti se izobraževat. Ne moti pa te, da te politiki napizdujejo... sploh pa od kod tebi, da pričakujejo da bodo obogateli? pričakujejo varnost in kos kruha. In pa očitno je, da si še pod vplivom trenj in nevrotičnega slaka. biofrutek: aja? kakšno sranje pa so počeli? protestirali in še to mirno. veš slučajno, da je pravica do protesta ena izmed temeljnih človekovih pravic?
Dr.SilvoTrobec
24. 01. 2009 17.42
+1
naj oni kr popokajo domov pa bodo videli kakšne razmere so doma
.mdC.
24. 01. 2009 14.26
-2
denx In zakaj ne bi tudi tebe poslali v tako hišico? Ker si se slučajno rodil v sloveniji, si lahko hodil v šolo, imel vodo, igrače in internet. Poznam veliko potenih in pridnih slovencev, ki so šli v svet, po malo boljši kruh. Naj bi jih zaradi tega umorili? Degen si, želim ti vse najslabše v življenju. admin, ne briši! ? ker nimaš razloga, če ne brišeš denxa ali ljudi s svastiko v avatarju!!
NovaQ
24. 01. 2009 14.21
+2
Eno velko ladjo pa po hitrem postopku direkt nazaj na afriško celino...
Biofrutek
24. 01. 2009 14.19
+2
Katastrofa...še državljanstva nimajo pa že sranje delajo. Vse naterat nazaj
sladoledcebula
24. 01. 2009 13.20
+2
ninja rus nek afričan pride v evropo da bi delal ne? človek ve da nima izobrazbe nima pameti, nič, a vendar pričakuje da bo ne vem obogatel? meni se ti ljudje zdijo imbecili kot ljudje ki vlagajo v piramidne sisteme še posebej če ta traja že dlje časa
sultan123
24. 01. 2009 13.10
-1
Js bi pa tebe nekam dal denx mal se zamisi kaj pišeš zgleda,da si mal omejen.Lp
Skynet
24. 01. 2009 13.08
-2
EU, bi morala zaprostit Francosko Tujsko legijo, da bi ščitila in poostreno nadzorovala (ne samo patulirala, kot sedaj obmejna policija) mejo z Afriko, ravno pred revnimi priseljenci. Vrjemite mi, da bi se "obleganje" Italije in Španije kaj kmalu razpoplovilo. ;) Seveda, za mir in blagor avtoktonih Evropejcev.
White_Penguin
24. 01. 2009 13.05
pa dvakrat tak ni zarect da imajo kaj takega,samo je znatno tajno vse to skup,sej nemormo vedet koliko ogromno africanov pride v evropo.
tovarišinajuriš
24. 01. 2009 13.03
-2
Vsi ljudje se imamo pravico gibati po planetu Zemlji,ki ni nikogaršnja last!Meje pa pomenijo prepovedi,izkoriščanje in smrt...in fašizem in nacizem in cionizem...