Tujina

Sveta vojna zaradi uničevanja korana

Faizabad, 15. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Afganistanski verski voditelji so ZDA zagrozili s sveto vojno, če v treh dneh ne bodo predale odgovornih za uničevanje Korana.

Skupina afganistanski verskih voditeljev zaradi uničevanja Korana Združenim državam grozi z versko vojno
Skupina afganistanski verskih voditeljev zaradi uničevanja Korana Združenim državam grozi z versko vojno FOTO: Reuters

Skupina afganistanskih verskih voditeljev od Združenih držav Amerike zahteva, naj jim predajo pripadnike vojske, ki naj bi v zaporu v Guantanamu na Kubi uničevali islamsko sveto knjigo Koran. “Če se to ne bo zgodilo v treh dneh, bomo proti Ameriki začeli džihad – sveto vojno,” je pisalo v sporočilu, ki ga je podpisalo kar 300 klerikov. Odgovornim želijo soditi po muslimanskih zakonih, hkrati pa od ameriškega predsednika Georgea Busha zahtevajo opravičilo.

Naj raziščejo obtožbe in odgovorne tudi kaznujejo, je ameriško vlado pozval tudi afganistanski predsednik Harmid Karzaj. Nezadovoljstvo zaradi njihove vojaške prisotnosti v državi je med Afganistanci namreč vse večje, vedno več nasprotnikov pa ima tudi Karzajeva vlada, ki jo podpirajo Američani.

Poročilo o uničevanju Korana je sprožilo najhujše protiameriške demonstracije od ameriške invazije pred štirimi leti. Zahtevale so šestnajst žrtev, več kot sto ljudi je bilo ranjenih.

Najhujši protiameriški protesti v zadnjih štirih letih so zahtevali šestnajst življenj (Foto: Reuters)
Najhujši protiameriški protesti v zadnjih štirih letih so zahtevali šestnajst življenj (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Mednarodna preiskava

Verski voditelji sunitskih muslimanov v Libanonu zahtevajo mednarodno preiskavo, s katero naj bi ugotovili, ali so obtožbe o nespoštovanju Korana resnične. “Vsak dan si Združene države privoščijo nove spodrsljaje, zaradi katerih se sovraštvo muslimanskega sveta do njih še okrepi, in kljub temu se ameriška vlada sprašuje ‘zakaj nas sovražijo’,” je dejal libanonski mufti Mohamed Rašid Kabani. Po njegovem mnenju bi morali Američani storilce ostro kaznovati, saj bi le tako muslimanom pokazali, da jim je mar zanje.