Tujina

Svet se spominja...

Tokio/Wellington/Helsinki/Bruselj, 11. 09. 2006 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po svetu je napad na ZDA vzbudil odločenost za boj proti ljudem, ki se ne ozirajo na življenja nedolžnih civilistov.

Napad na WTC
Napad na WTC FOTO: Reuters
Svet se spominja terorističnih napadov na ZDA, do katerih je prišlo pred petimi leti, ob tem pa države, združene v boju proti terorizmu obnavljajo svojo zavezo temu boju, skrajneži pa odziv Washingtona na napade ocenjujejo kot neučinkovit ter obljubljajo nadaljevanje odpora.

Napadi 11. septembra 2001, ki so zahtevali 2973 življenj, so pokazali, da predstavlja terorizem grožnjo za vse države in narode, zato se je treba proti njemu boriti skupaj, je ob obletnici izpostavilo finsko predsedstvo Evropske unije. Pri tem je poudarilo, da je dolgoročno zmago nad terorizmom možno doseči le, če bodo poleg posledic odpravljeni tudi njegovi vzroki in če bodo prizadevanja v skladu z mednarodnim pravom.

Po ocenah komisarja za pravosodje Franca Frattinija je pri skupnih prizadevanjih v boju proti terorizmu nujna izmenjava osebnih podatkov. "Varnostne agencije morajo dobiti informacije, ki jih potrebujejo za delo. Obenem pa moramo ostati zvesti varovanju zasebnosti in zaščiti osebnih podatkov," meni komisar.

Evropa bo nadalje krepila sodelovanje z ZDA v boju proti terorizmu, ob peti obletnici terorističnih napadov v ZDA zagotavlja Evropska komisija. "Pet let pozneje se še vedno skupaj borimo proti teroristični nadlogi. V tem času smo prišli že zelo daleč in smo sedaj bolje pripravljeni kot pred petimi leti," je v pismu ameriškemu ministru za domovinsko varnost Michaelu Chertoffu zapisal podpredsednik Evropske komisije in komisar za pravosodje Franco Frattini. "Evropa je bila tarča napadov, hkrati pa je bila tudi sposobna preprečiti več poskusov teroristov, ki bi terjali še več nedolžnih življenj," je zapisal Frattini. "Najpomembnejši nauk, ki smo se ga naučili, je, da je ključ do uspeha v našem boju proti terorizmu sodelovanje z zavezniki in partnerji," je dodal.

'Ignoranca in nezaupanje sta temeljni postavki strategije teroristov'

"EU se spominja številnih žrtev in obnavlja svoje sočustvovanje z njihovimi družinami in prijatelji, obenem pa znova močno obsoja vse oblike terorizma," je zapisano v izjavi, ki jo je objavilo finsko predsedstvo EU. "Dolgoročno pa uspeh v boju proti terorizmu lahko dosežemo le, če se spopademo s pogoji, ki spodbujajo širjenje terorizma," so še zapisali.

"Bolj kot kdaj koli smo odločeni, da se spopademo z vzroki in posledicami mednarodnega terorizma. Soočiti se moramo ne le z metodami, ki so bile uporabljene, temveč tudi z idejami, ki vodijo to bitko," je poudaril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Po trditvah Barrosa bi morali več energije in časa vložiti v preprečevanje radikalizacije in rekrutiranja teroristov, hkrati pa ne bi smeli pozabiti na spoštovanje človekovih pravic. "Ignoranca in nezaupanje sta temeljni postavki strategije teroristov. Na to moramo odgovoriti s tem, da se zavzamemo za naše vrednote, kot je spoštovanje človekovih pravic, ki je najbolj zanesljivo jamstvo za našo prihodnjo varnost," je izpostavil predsednik Evropske komisije.

Po drugi strani je nemška kanclerka Angela Merkel prepričana, da je terorizem mogoče premagati le s krepitvijo demokracije, gospodarskim razvojem in vzpodbujanjem spoštovanja človekovih pravic. "S takšnimi grožnjami se lahko spopademo le s skupnimi ukrepi," je dejala kanclerka. Temelj nemške strategije boja proti terorizmu je tesno sodelovanje s partnerji v okviru Evropske unije, zveze NATO in Združenih narodov, je pojasnila. "Naš boj proti islamsko motiviranemu terorizmu bo dosegel uspeh le, če bomo vzpodbujali demokratični in gospodarski razvoj kriznih regij in zagotovili več spoštovanja človekovih pravic," pravi Merklova in dodaja, da se je proti terorizmu včasih treba boriti tudi z vojaškimi sredstvi, a pod pogojem, da se pri tem spoštuje mednarodno pravo in kulturno raznolikost.

Howard: Zmagale bodo vrednote svobode

Japonski premier Džuničiro Koizumi je posvaril, da je terorizem še vedno zelo velika grožnja človeštvu, avstralski premier John Howard pa je obljubil, da bodo na koncu zmagale vrednote svobode. Howard je med slovesnostjo na ameriškem veleposlaništvu v Canberri dejal, da je "terorizem sovražnik vseh ljudi dobre volje", napad na New York pa je označil kot "napad na vrednote, ki so skupne celemu svetu."

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki je zmagal na prvih volitvah po zrušenju talibanskega režima leta 2004, pa je izrazil hvaležnost afganistanskega ljudstva ZDA za vso "žrtvovanje vaših sinov in hčera" za obnovo Afganistana. Vendar so se mnogi na ulicah Kabula pritoževali, da ni kaj dosti napredka. Nekateri pakistanski poslanci pa so ugotavljali, da je petletni ameriški protinapad "uničil mir po vsem svetu".

Obletnica terorističnih napadov na ZDA
Obletnica terorističnih napadov na ZDA FOTO: Reuters


'Ne, nismo bolj varni'

Novozelandska premierka Helen Clark je dejala, da varnostni ukrepi, ki so sledili 11. septembru, niso bili uspešni pri zagotavljanju svetovne varnosti, kot to trdi ameriški predsednik George Bush in da je ameriška invazija na Irak ustvarila novo pribežališče za napadalce. "Ne, nismo bolj varni kot pred 11. septembrom," je dejala.

Predsednik parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PACE) Rene van der Linden pa je v svoji izjavi ob obletnici zapisal, da je potrebno svet zavarovati v okvirih preizkušenih mednarodnih zakonov in zakonov o človekovih pravicah. "Ne dvomim, da zaradi zasliševanja osumljencev z 'alternativnimi metodami' na skrivnih lokacijah in izven zakona - kar je od tega tedna tudi uradna ameriška politika - ZDA ne bodo dolgoročno nič bolj varne. Zato je v ameriškem interesu, da takoj prekinejo s to prakso." Van der Linden je prepričan, da je za to, da bi bil svet varnejši, potrebno pridobiti naklonjenost ljudi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.