Tujina

Svet podpira francoski predlog

New York, 17. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Razprava o Iraku v Varnostnem svetu ZN je pokazala, da veliko držav podpira francoski predlog dveh resolucij, medtem ko ameriško-britanska prizadevanja niso naletela na odobravanje.

V Varnostnem svetu ZN poteka pestra razprava o Iraku
V Varnostnem svetu ZN poteka pestra razprava o Iraku FOTO: Reuters

Francija je izrazila zadovoljstvo zaradi široke mednarodne podpore njenemu predlogu reševanja iraške krize v ZN. "Včerajšnja razprava v Združenih narodih je pokazala, da veliko držav podpira naš predlog dveh resolucij o Iraku, medtem ko ameriška prizadevanja za sprejetje ene resolucije niso naletela na odobravanje," meni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Francois Rivasseau.

Arabske države menijo, da bi ameriški napad izzval katastrofo, afriške države pa, da bo enostranska akcija ZDA uničila multilateralizem.

Prva resolucija bi po francoskem predlogu zahtevala vrnitev inšpektorjev za nadzor orožja v ZN v Irak in njihov neomejen dostop. Druga resolucija bi odprla možnost za vojaško akcijo, če Bagdad ne bi dosledno sodeloval z nadzorniki. ZDA pa si prizadevajo za eno ostro resolucijo, ki bi izzvala vojaški ukrep proti Iraku, če ta ne izpolni pogojev.

ZDA bodo popustile

V Varnostnem svetu ZN se je za nastop pred 15 članicami VS ZN prijavilo 19 predstavnikov vlad članic ZN. Prvi del odprte seje Varnostnega sveta o Iraku, sklicane na zahtevo neuvrščenih držav, je včeraj potekal v znamenju pozivov Iraku, naj izpolni obveznosti iz resolucij VS in omogoči nemoteno delo inšpektorjev. Obenem je bila močno opazna osamljenost ZDA v prizadevanjih za sprejetje ostre resolucije.

Vse torej kaže, da bodo ZDA le popustile. Ruski zunanji minister Igor Ivanov je namreč po telefonskem pogovoru z ameriškim kolegom Colinom Powellom dejal, da bodo ZDA in Velika Britanija ZN "v dnevu ali dveh" predstavile nove zamisli o osnutku resolucije o Iraku, ki naj bi upoštevale stališče Rusije o vprašanju. Po poročanju ameriškega časnika Los Angeles Times naj ZDA ne bi več vztrajale na predlogu resolucije, ki predvideva avtomatično uporabo sile proti Bagdadu, temveč naj bi s kompromisom inšpektorjem ZN dale možnost, da preverijo pripravljenost Bagdada za sodelovanje z njimi.

Mednarodni inštitut za strateške študije je ocenil, da je trenutno "bolj verjetno, da bo do vojne proti Iraku prišlo v naslednjih šestih mesecih".

Najtrdnejšo podporo ameriškemu odločnemu stališču proti Iraku je nepričakovano ponudil generalni sekretar ZN Kofi Annan, ki je sicer na obisku v Aziji. Njegovo izjavo je na seji VS prebrala namestnica Louise Frechette, ki je dejala, da je treba Iraku dati zadnjo priložnost in če je ne bo sprejel, bo moral VS sprejeti odgovornost za mednarodni mir in varnost. Annan je poudaril, da je za sedanji zaplet kriv izključno Irak, ki od leta 1991 ni izpolnjeval svojih obveznosti v skladu z resolucijami VS. Annan se je zavzel še za odpravo sankcij in poudaril potrebo po enotnosti VS.

Berlusconi si je premislil

Italijanski premier Silvio Berlusconi naj bi, kot poroča italijanski časnik Corriere della Sera, spremenil svoje stališče do Iraka. Tako naj bi se oddaljil od Bushevega stališča in se približal ruskemu stališču, ki zagovarja sprejetje dveh resolucij o Iraku. Berlusconi je namreč po včerajšnjem obisku v Moskvi poudaril, da sta glede Iraka potrebni "dve glasovanji ZN pred akcijo".

Berlusconi je po srečanju s Putinom spremenil svoje mnenje glede resolucij o Iraku
Berlusconi je po srečanju s Putinom spremenil svoje mnenje glede resolucij o Iraku FOTO: Reuters

Berlusconi, ki je še nedavno francoski predlog o dveh resolucijah označil kot , sicer pravi, da bi si bolj želel ene resolucije o Iraku. "Vendar glede na razmere v Varnostnem svetu ZN, na nasprotna stališča Francije, Rusije in Kitajske, resnično menim, da drugače ne gre: z realizmom je treba povedati, da ni druge rešitve od dveh resolucij. Naše stališče je konkretno, ne postavljamo se ne na eno ne na drugo stran," je dejal Berlusconi.