Tujina

Svet obsoja eksplozijo

Džakarta, 13. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svet množično obsoja eksplozijo na indonezijskem otoku Bali in obenem ponuja pomoč Indoneziji pri iskanju storilcev. Indonezijska predsednica Megawati Sukarnoputri je dejala, da bodo dogodek preiskali in čimprej razkrili njegove okoliščine.

Alexander Downer  je za dogodek osumil islamistično skupino Džamaja Islamija, ki naj bi bila povezana z Al Kaido
Alexander Downer je za dogodek osumil islamistično skupino Džamaja Islamija, ki naj bi bila povezana z Al Kaido FOTO: Reuters

Vodja avstralske diplomacije Alexander Downer je dejal, da se je njegova vlada bala morebitnih terorističnih napadov v Indoneziji, te bojazni pa so sprožili poskusi napadov skupine Džamaja Islamija na avstralske, britanske in ameriške interese v zadnjem letu. Tudi v Aziji so že nekaj časa krožile informacije o morebitnih akcijah te skupine. Po Downerjevih besedah ima Džamaja Islamija dejansko vezi z Al Kaido.

Ameriški veleposlanik v Džakarti Ralph Boyce je dejal, da ZDA najstrožje obsojajo "odvratno teroristično dejanje", in obenem ponudil pomoč Indoneziji pri iskanju in kaznovanju odgovornih za napad.

Tony Blair je izrazil zgroženost nad dogodki na Baliju
Tony Blair je izrazil zgroženost nad dogodki na Baliju FOTO: Reuters

Britanski premier Tony Blair je izrazil zgroženost nad dogodki na Baliju, obenem pa izrekel sožalje družinam žrtev. Britanski zunanji minister Jack Straw pa je poudaril, da so za eksplozijo v Kuti odgovorni hudobni in sprijeni ljudje, ki menijo, da lahko dosežejo svoje politične cilje z napadi na mlade ljudi, ki se zabavajo.

Nemški zunanji minister Joschka Fischer je prav tako obsodil napad in ob tem izrazil pretresenost nad gnusnim terorističnim dejanjem. Nemško zunanje ministrstvo je po napadu tudi vzpostavilo krizni štab.

Italijanski predsednik Carlo Azeglio Ciampi je ob dogodku poudaril nujnost nadaljevanja vojne proti terorizmu. Obenem je v sožalni brzojavki predsednici Sukarnoputri izrekel sožalje.

Indonezijska predsednica Megawati Sukarnoputri
Indonezijska predsednica Megawati Sukarnoputri FOTO: Reuters

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je v sožalnih brzojavkah indonezijski predsednici in avstralskemu premieru Johnu Howardu ocenil, da dogodek dokazuje nujnost okrepitve boja proti teroristom.

Francoski predsednik Jacques Chirac je indonezijski predsednici prav tako poslal sožalno brzojavko in v njej izrekel zgroženost in prizadetost. "Znova je slepi terorizem udaril na najbolj cenen, strahopeten in divji način," je zapisal Chirac in obenem ponudil Indoneziji vso pomoč pri identifikaciji in sojenju storilcem.

Odzvala se je tudi Evropska unija, ki je najostreje obsodila to "barbarsko in gnusno teroristično dejanje", Indoneziji pa ponudila pomoč pri iskanju napadalcev. Kot je poudarila, EU ostaja zavezana boju proti terorizmu, indonezijske oblasti pa je pozvala, naj storijo vse, da bi našle storilce in jih pripeljale pred roko pravice. "V tem oziru je EU pripravljena nuditi polno podporo indonezijskim oblastem," so sporočili iz Bruslja. Petnajsterica je tudi izrazila sožalje svojcem žrtev napada.

Indijski premier Atal Behari Vajpayee je zaradi krvavega dogodka na Baliju pozval mednarodno skupnost, naj "izkorenini raka verskega ekstremizma". V brzojavki predsednici Sukarnoputri je obenem izrekel sožalje svojcem žrtev napada.

SORODNI ČLANKI