Tujina

Svet obsoja atentat

Bejrut, 21. 11. 2006 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Libanonski viri za atentat na ministra obtožujejo Sirijo. Države po svetu po vrsti obsojajo napad.

Ubiti minister za industrijo je bil oster kritik Sirije.
Ubiti minister za industrijo je bil oster kritik Sirije. FOTO: Reuters

Napadalci so streljali na konvoj libanonskega ministra za industrijo Pierra Džemajela, ki so ga hudo ranjenega prepeljali v lokalno bolnišnico, kjer je zaradi strelnih ran umrl, so sporočili libanonski varnostni viri.

Sin nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja, Saad Hariri, je prepričan, da za atentatom stoji Sirija. Na atentat so se že odzvale ZDA, ki umor Džemajela označujejo za teroristično dejanje in grožnjo demokraciji. Ameriški predsednik George Bush je napad obsodil in pozval k temeljiti preiskavi umora. Atentat pa je obsodila tudi Sirija, ki je prepričana, da gre za nov poskus protisirskih skupin v Libanonu, da bi za umor obtožile Sirijo.

Libanonski premier Fuad Siniora je dejal, da je po atentatu na ministra Libanon še bolj odločen ustanoviti posebno mednarodno sodišče, ki bo preganjalo osumljence za lanski atentat na takratnega libanonskega premierja Rafika Haririja. Siniora je tudi zatrdil, da se Libanon ne bo pustil ustrahovati morilcem. Ob tem je pozval k enotnosti razklane države.

To je zelo slab dan za Libanon. Zgroženi smo zaradi atentata. Za nas je to teroristično dejanje in dejanje ustraševanja. ameriški državni podsekretar Nicholas Burns

Napad je obsodila tudi Evropska unija, evropska komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner pa je dejala, da atentat ne sme zamajati politične stabilnosti v Libanonu.

Politična kriza v državi

Libanon pretresa politična kriza, kjer prosirski Hezbolah skuša destabilizarati demokratično izvoljeno libanonsko vlado pod vodstvom Fuada Siniora, če ne bodo sami dobili več pristojnosti. Hezbolah libanonski vladi očita tudi povezovanje z ZDA.

Libanon je še enkrat plačal visoko ceno, ker želi živeti v miru in neodvisnosti. Javier Solana

Kriza se je še poglobila po odstopu šestih prosirskih ministrov v vladi, a premier kljub temu zagotavlja, da je njegova vlada legitimna. Za padec vlade bi moralo odstopiti osem ministrov. Siniora tudi opozarja, da lahko protivladni protesti v državi prerastejo v nasilne demonstracije. K poslabšanju razmer pa je bo zagotovo prispeval tudi umor ministra.

Ministra so hudo ranjenega prepeljali v bolnišnico, kjer pa je ranam podlegel.
Ministra so hudo ranjenega prepeljali v bolnišnico, kjer pa je ranam podlegel. FOTO: Reuters
V Libanonu so po atentatu na ministra razglasili tridnevno žalovanje.

Džemejel je sin nekdanjega libanonskega predsednika Amina Džemajela. Njegov stric Bašir Džemajel je bil leta 1982 prav tako ubit v atentatu, kmalu potem ko je bil izvoljen za predsednika med izraelsko okupacijo Libanona. Vsi trije so bili veliki nasprotniki Sirije.

Vrsta napadov na libanonske politike

Napad na Džemajela je le še eden v vrsti napadov na protisirske politike v Libanonu v zadnjih dveh letih, med katerimi je najbolj odmeval prav umor Haririja, v katerem je bilo v samomorilskem napadu v Bejrutu februarja 2005 ob Haririju ubitih še 22 ljudi.

Hariri je umrl v atentatu februarja 2005.
Hariri je umrl v atentatu februarja 2005. FOTO: Reuters

Samomorilski napad s tovornjakom bombo je povzročil hudo ogorčenje v Libanonu in po svetu, sum pa je nemudoma padel na Sirijo, saj je bil Hariri odločen nasprotnik njenega vpletanja v libanonske zadeve. Sirija vpletenost v napad odločno zanika, vendar pa je zaradi pritiskov mednarodne skupnosti maja lani umaknila svojo vojsko iz Libanona in tako po 29 letih uresničila zahteve resolucij ZN.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.