Tujina

Sulavezi stresla močna potresa

Gorontalo, 16. 11. 2008 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Indonezijski otok Sulavezi sta stresla dva močna potresa, zato so oblasti izdale opozorilo pred cunamijem, ki pa so ga kako uro po potresu umaknile.

zapis potresa na seizmografu
zapis potresa na seizmografu FOTO: Dare Čekeliš

Indonezijski otok Sulavezi je danes stresel silovit potres z močjo 7,5 stopnje po Richterjevi lestvici, so sporočili z ameriškega geološkega inštituta. Indonezijske oblasti so za območje 1000 kilometrov okoli žarišča potresa sprva izdale opozorilo pred cunamijem, kako uro po potresu pa so ga umaknile.

Žarišče potresa je bilo po podatkih ameriškega inštituta 136 kilometrov severozahodno od mesta Gorontalo na Sulaveziju, in sicer v globini 21 kilometrov pod morsko globino, so še sporočili z ameriškega inštituta. Manj kot uro po potresu je otok stresel popotresni sunek z močjo 6. stopnje po Richterjevi lestvici.

Po podatkih indonezijske meteorološke agencije naj bi imel potres jakost 7,7 stopnje po Richterjevi lestvici, območje pa je zatresel zgodaj zjutraj v ponedeljek po lokalnem času.

O žrtvah ne poročajo, je pa telefonski operater iz mesta Gorontalo povedal, da so se v mestu tla močno stresla. ''Potres je bil zelo močan in zavladala je prava panika,'' je povedal in dodal, da je prišlo do motenj v telefonskih zvezah.

Lokalna televizija je poročala, da so prebivalci mesta Poso, ki leži v osrednjem Sulaveziju, stekli iz svojih domov na ulice, iz mestne bolnišnice pa so evakuirali vse bolnike. Ljudje so panično iskali višje ležeče predele, je poročal lokalni radio. ''Ničesar nevarnega ne pričakujemo, vendar geologi še vedno spremljajo dogajanje,'' je povedal uslužbenec filipinskega Inštituta za vulkane in potrese. 

Indonezija je v torek vzpostavila nov visokotehnološki sistem, ki opozarja pred možnimi cunamiji in omogoča hitra opozorila na tem tako zelo potresnem območju. Kljub vsemu pa strokovnjaki opozarjajo, da je še vedno veliko območje države, ki ni pokrito s sistemom, zato do leta 2010 ne bo zagotovil popolnega delovanja.

Indonezija, ki jo sestavlja več kot 17 tisoč otokov, leži na območju, ki je močno izpostavljeno potresom. Silovit potres in cunami, ki mu je sledil, sta decembra 2004 v provinci Aceh zahtevala več kot 170 tisoč življenj.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.