Tujina

Sudanski uporniki prekinili pogajanja

Abuja, 28. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sudanski uporniki, ki se pogajajo o prenehanju nasilja v pokrajini Darfur, so začeli s 24-urnim bojkotom mirovnih pogovorov.

Sudanski uporniki, ki naj bi se danes v nigerijski prestolnici Abuja z vlado in arabskimi milicami džandžavid pogajali o prenehanju nasilja v sudanski pokrajini Darfur, so začeli s 24-urnim bojkotom mirovnih pogovorov. Na ta način protestirajo proti napadom na civiliste v Darfurju, ki naj bi se nadaljevali tudi sedaj, kljub poteku mirovnih pogajanj.

"Medtem ko v Abuji potekajo pogajanja, sudanska vlada in njene (...) milice kršijo prekinitev ognja," sta v sporočilu za javnost zapisali uporniški skupini Gibanje za pravico in enakost ter Gibanje za osvoboditev Sudana. Dodajata, da naj bi nasprotniki iz helikopterjev in letal bombardirali več vasi, številne druge pa napadli in požgali, pri čemer naj bi bilo ubitih prek 60 ljudi.

Pogajanja naj bi se nadaljevala po izteku 24-urnega bojkota (Foto: Reuters)
Pogajanja naj bi se nadaljevala po izteku 24-urnega bojkota (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Skupini upornikov sta sicer z vlado že aprila v Čadu podpisali sporazum o premirju, vendar ga nobena stran ni spoštovala. Pogajanja naj bi se nadaljevala po izteku 24-urnega bojkota. Sudanske oblasti ustavitev mirovnega procesa obžalujejo in zavračajo vse obtožbe upornikov.

Omeniti velja, da je Varnostni svet Združenih narodov sudanski vladi 30. julija postavil 30-dnevni rok za razorožitev milic v Darfurju, preiskavo primerov kršenja človekovih pravic, kaznovanje kršiteljev, napotitev policije v regijo in prost dostop humanitarnih delavcev na območje. V nasprotnem primeru Kartumu grozi z uresničevanjem 41. člena ustanovne listine ZN, ki dovoljuje uvedbo gospodarskih ukrepov in prekinitev diplomatskih odnosov.

Sudan je že napovedal, da se ne bo oziral na ultimat in da je bolj naklonjen rešitvi krize v Darfurju z mirovnimi pogajanji v okviru Afriške unije. Slednja je predlagala, da bi na krizno območje poslala 2000 mož, ki bi razorožili milice džandžavid in zaščitili civiliste. Trenutno je v Darfurju manj kot 200 vojakov AU, katerih naloga je ščititi tamkajšnje opazovalce premirja, nimajo pa pravice ščititi civilistov ali poskušati razorožiti milic. Ob podpori sudanske vlade naj bi milice džandžavid po ocenah ZN v preteklih 18 mesecih v Darfurju pobile med 30.000 in 50.000 ljudi, kak milijon pa so jih pregnale z domov.