Tujina

Sudanska vlada zavrača tuje posredovanje

Kartum, 27. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sudanska vlada je obsodila možnost vojaškega posredovanja mednarodne skupnosti v pokrajini Darfur. Prepričana je v samostojno rešitev domačih razmer.

Mednarodna skupnost bo Sudanu najverjetneje še ta teden postavila 30-dnevni ultimat. Če vlada v Kartumu v tem času ne bo izpolnila obljube in razorožila arabskih milic v pokrajini Darfur, bo Varnostni svet Združenih narodov razglasil sankcije. Medtem pa se v nemirni pokajini humanitana kriza vse bolj poglablja. Zunanji ministri Evropske unije sudansko vlado včeraj pozvali, naj končno razoroži provladne arabske milice, okrepi varnost v Darfurju in humanitarnim organizacijam omogoči boljši dostop do pomoči potrebnih ter tako uresniči obljubo, ki jo je tretjega julija dala generalnemu sekretarju Združenih narodov Kofiju Annanu.

Pred podivjanimi pripadniki milice Džandžavid, ki med drugim sistmatično posiljujejo ženske in zastrupljajo vodne vire, je v begunska taborišča ob robu pokrajine in v sosednji Čad zbežalo okoli milijon ljudi. Človekoljubne organizacije si prizadevajo pomoč dostaviti še pred deževno dobo, ki bo večji del Drafurja odrezala od sveta.

Sudanska vlada povezanost z arabskimi milicami zanika, ostro je tudi zavrnila obtožbe mednarodnih opazovalcev, da v Darfurju izvaja genocid nad večinskim prebivalstvom, vse morebitne sankcije pa je označila za zaroto ZDA in EU. Resolucija o Sudanu, o kateri naj bi VS razpravljal še ta teden, predvideva zamrznitev bančnih računov sudanske vlade v tujini in prepoved potovanja v tujino.

Združeni narodi ocenjujejo, da je v letu dni v spopadih umrlo okoli 30.000 ljudi, milijon in pol pa jih je bilo pregnanih.

Afriško unijo pa bodo zaprosili za zaprtje zračnega prostora nad Darfurjem. Vse več držav razmišlja tudi o napotitvi mednarodnih sil v Sudan. Tako sta Velika Britanija in Avstralija že napovedali, da sta pripravljeni poslati svoje enote v Sudan v okviru mirovnih enot Združenih narodov.

Ismail: Tujim enotam se bomo postavili po robu

Sudanski zunanji minister Mustafa Osman Ismail je medtem izjavil, da se bo sudanska vojska uprla morebitnim tujim silam, ki bi prišle v Sudan. "Če bomo napadeni, ne bomo mirno sedeli, odgovorili bomo….seveda pa upamo, da do tega ne bo prišlo," je dejal Ismail. Še enkrat je obtožil upornike za nastalo stanje. "Sudan ni začel te vojne," je dejal, "vendar pa je vlada odgovorna za ponovno vzpostavitev reda in zakona, za razorožitev milic in aretacijo pripadnikov Džandžavida."