Tujina

Sudan zavrnil mirovne sile

Kartum/Abuja, 14. 01. 2006 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sudanska vlada je zavrnila predlog Združenih narodov za namestitev mirovnih sil v Darfurju.

Sudanska vlada vztraja, da zadostuje misija Afriške unije
Sudanska vlada vztraja, da zadostuje misija Afriške unije FOTO: Reuters
Afriška unija je pokazala sposobnost, njeno delo v Darfurju je dobro. Takšen predlog dvomi v sposobnost Unije za izvajanje misije in v sposobnost Afričanov za reševanje lastnih težav. Lam Akol, sudanski zunanji minister

Sudanska vlada je zavrnila predlog ZN, da bi svetovna organizacija prevzela mirovno operacijo v zahodni sudanski pokrajini Darfur, ki jo je doslej izvajala Afriška unija (AU). Ob tem so svet pozvali, naj AU nameni potrebna sredstva, da bo lahko nadaljevala svoje delo. AU namreč zmanjkuje denarja in če potrebnih sredstev ne bo dobila, bodo morali mirovno misijo prevzeti ZN.

Sudanski zunanji minister Lam Akol je kakršnekoli pogovore o predaji mirovne misije označil kot "preuranjene" in ponovno izrazil zaupanje Kartuma v kontingent okoli 7000 vojakov AU, ki je nameščen v Darfurju. 

Uporniški skupini podprli predlog

Vendar pa sta predlog, ki ga je na podlagi ocen oblikoval visoki predstavnik ZN v Sudanu Jan Pronk in ga na petkovem zasedanju posredoval Varnostnemu svetu ZN, podprli dve največji uporniški skupini v Sudanu.

"Pozdravljamo vsak praktičen odziv mednarodne skupnosti, še zlasti ZN, na razmere v Darfurju. Ne želimo samo vojakov, želimo sile z močnim in jasnim mandatom in sile, ki lahko zaščitijo civiliste tako pred milicami džandžavid kot tudi pred vladnimi silami ter dejansko uresničijo resolucije VS ZN," je v nigerijski Abuji povedal tiskovni predstavnik Gibanja za pravico in enakost (JEM) Ahmed Husein.

Tiskovni predstavnik Gibanja za osvoboditev Sudana (SLM) Mahdžub Husein pa je dejal, da bo tako dolgo, kot bodo za mir in varnost na tem območju skrbele enote AU, sudanska vlada imela občutek, da lahko dela, kar hoče. Gibanji SLM in JEM sta sicer tekmeca, trenutno pa se v Abuji skupaj pogajata s sudansko vlado. 

Opustošena vas v Darfurju
Opustošena vas v Darfurju FOTO: Reuters

Združenim narodom zmanjkuje denarja

Generalni sekretar ZN Kofi Annan je v četrtek dejal, da AU zmanjkuje denarja za nadaljevanje mirovne misije v sudanski pokrajini Darfur. Denarja naj bi bilo le še do marca, potem pa sta na voljo dve možnosti. Ali bodo države in drugi donatorji finančno podprli nadaljevanje misije AU ali pa bodo morali misijo prevzeti ZN.

Po Annanovih besedah so na ZN za vsak primer začeli načrtovati drugo možnost, o morebitni predaji mandata pa bo moralo potekati usklajevanje z AU, saj ne sme biti luknje med obema mirovnima operacijama. Varnostni svet ZN je doslej pošiljal pozive za končanje nasilja in zaščito civilistov ter sprejel embargo na orožje potovanja in zamrznil premoženje vpletenih v nasilje, ki ga ZN še niso opredelili za genocid. Položaj se ni izboljšal in ZN danes tam namesto enega milijona ljudi prehranjujejo že tri milijone ljudi.