Tujina

Sudan zavrača ultimat

Abuja/Kartum, 26. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sudan je sporočil, da se ne bo oziral na ultimat VS ZN v zvezi z Darfurjem, saj je bolj naklonjen mirovnim pogajanjem v okviru Afriške unije.

Begunka iz Darfurja v šotorčku v enem od begunskih taborišč (foto: Reuters)
Begunka iz Darfurja v šotorčku v enem od begunskih taborišč (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Sudan se ne bo oziral na ultimat Varnostnega sveta Združenih narodov v zvezi z Darfurjem in je bolj naklonjen rešitvi krize v tej pokrajini na zahodu Sudana z mirovnimi pogajanji v okviru Afriške unije, je danes dejal vodja pogajalske skupin na pogajanjih v nigerijski prestolnici Abuja, kmetijski minister Majzub al-Halifa. Kot je poudaril, misel o spoštovanju ultimata ni "nikoli šinila skozi naše glave ali srca".

Vlada bi morala razorožiti milice v Darfurju

VS ZN je sudanski vladi 30. julija postavil 30-dnevni rok za razorožitev milic v Darfurju, preiskavo primerov kršenja človekovih pravic, kaznovanje kršiteljev, napotitev policije v regijo in prost dostop humanitarnim delavcem na območje. V nasprotnem primeru Kartumu grozi z uresničevanjem 41. člena ustanovne listine ZN, ki dovoljuje uvedbo gospodarskih ukrepov in prekinitev diplomatskih odnosov.

Otroka v enem od begunskih taborišč (foto: Reuters)
Otroka v enem od begunskih taborišč (foto: Reuters) FOTO: Reuters

V Sudan je danes sicer prispel odposlanec Združenih narodov Erick De Mul, ki se želi prepričati o prizadevanjih sudanske vlade za izboljšanje varnosti v Darfurju in razoroževanju arabskih milic. De Mul bo pripravil oceno razmer v pokrajini, na podlagi katere se bodo ZN odločili glede sankcij proti Sudanu.